Nastavak pregovora o kreditu EU očekuje se nakon godišnjih odmora

Srna
Nastavak pregovora o kreditu EU očekuje se nakon godišnjih odmora

BANjALUKA - Pregovori o makrofinansijskoj pomoći EU za BiH u iznosu od 250 miliona evra vrlo povoljnog kredita za prevazilaženje posljedica uzrokovanih virusom korona trenutno su pauzirani na zahtjev Evropske komisije, a po završetku sezone godišnjih odmora očekuje se njihov nastavak sa uspješnim ishodom, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

"Republika Srpska je aktivno učestvovala u ovim pregovorima i na vrijeme dala svoje usmene i pisane komentare svim učesnicima u pregovorima /Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, federalno Ministarstvo finansija, Centralna banka BiH i Brčko distrikt/, kao što su to učinili i ostali učesnici pregovora", istakli su u Ministarstvu finansija.

U tom ministartvu podsjećaju da je Vlada Republike Srpske donijela Zaključak o pregovorima sa Evropskom komisijom.

Iz Ministarstva dodaju da su pregovori za memorandum o sporazumijevanju, kojim bi kredit bio realizovan, vođeni usmeno, putem video-konferencija, i pisano davanjem komentara na sporazume i ugovore koji će definisati taj finansijski instrument.

Nakon što su komentari poslati, pregovori su trenutno pauzirani na zahtjev Evropske komisije zbog sezone godišnjih odmora, a po završetku godišnjih odmora očekuje se nastavak pregovora sa uspješnim ishodom, sa obzirom na to da je najveći dio predmetnih dokumenata usaglašen, precizirali su u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Pojedini mediji u FBiH objavili su da je problem zbog kojeg BiH još nije potpisala memorandum o razumijevanju, taj što Republika Srpska koči pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana