Nastavak podrške Berlina evropskim integracijama

Srna
Nastavak podrške Berlina evropskim integracijama

Sarajevo - Njemačka će i dalje pružati podršku procesima evropskih i evroatlantskih integracija u BiH, s obzirom na to da je perspektiva članstva zemalja zapadnog Balkana jedan od prioriteta rada njemačke Vlade, istakao je specijalni izaslanik za jugoistočnu Evropu, Tursku i članice EFTA Ministarstva inostranih poslova Njemačke Kristijan Helbah.

U saopštenju Ministarstva inostanih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu navodi se da je zamjenik resornog ministra Josip Brkić juče u Sarajevu bio domaćin radno-konsultativnog ručka delegacija dva ministarstva, na kojem je goste iz Njemačke predvodio Helbah.

Helbah je naglasio je da je u BiH potrebno intenzivirati reformske procese, regionalnu saradnju, te nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, budući da su to preduslovi za pristupanje EU.

Kada je riječ o razvojnoj saradnji, na sastanku je istaknuto da je taj proces izuzetno značajan i uspješan, budući da se u BiH trenutno realizuju projekti u vrijednosti od 350 miliona evra.

Izražena je spremnost Vlade Njemačke da za nastavak tehničke saradnje do 2020. godine stavi na raspolaganje 6.000.000 evra, namijenjenih za stručno obrazovanje, jačanje javnih institucija i inovacije u malim i srednjim preduzećima.

Na sastanku je bilo riječi i o pitanju realizacije sporazuma o vizama za radnike iz BiH koji se šalju na rad u Njemačku, borbi protiv ilegalne migracije i saradnji u oblasti bezbjednosti.

Brkić je upoznao sagovornike o situaciji u BiH i aktivnostima u procesima evropskih i evroatlantskih integracija.

On je zahvalio za konstantnu podršku koju Njemačka pruža BiH, posebno nakon pokretanja njemačko-britanske inicijative, te izrazio nadu da će takav prijateljski odnos i bilateralna saradnja biti nastavljeni.

Brkić je istakao i potrebu hitnog uspostavljanja vlasti u BiH kako bi institucije na svim nivoima mogle ispunjavati reformske obaveze.

On je naglasio važnost hitnog razmatranja preporuka i analiza za evropski put BiH u kontekstu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koje je Evropska komisija objavila 29. maja.

Brkić je podsjetio i na činjenicu da BiH pridaje izuzetan značaj jačanju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa u okviru berlinskog procesa i zapadnobalkanske šestorke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana