Narodna skupština Srpske o Inckovom pismu 27. aprila, na vidiku jedinstveno odbijanje zahtjeva

Srna
Narodna skupština Srpske o Inckovom pismu 27. aprila, na vidiku jedinstveno odbijanje zahtjeva

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske nastaviće 15. redovnu sjednicu 27. aprila, a po njenom završetku počeće 16. redovna sjednica na kojoj će se naći pismo visokog predstavnika najvišem zakonodavnom tijelu Srpske, odlučio je danas skupštinski Kolegijum.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima da je u nastavku 15. redovne sjednice ostalo još da se razmotri pet tačaka dnevnog reda - Program rada Skupštine, tri nacrta zakona, te izbor i imenovanja.

Nastavak ove sjednice zakazan je za 10.00 časova, a po njenom završetku i poslije kraće pauze, rekao je Čubrilović, počeće 16. redovna sjednica parlamenta na kojoj će se naći 11 tačaka dnevnog reda, među kojima je i pismo visokog predstavnika parlamentu Srpske.

"Kolegijum je odlučio da Narodna skupština zauzme stav o pismu visokog predstavnika i odgovor u formi pisma ili formi nekih zaključaka", pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović je istakao da ne postoji nijedan pravni dokument kojim bi moglo da se tretira pismo visokog predstavnika Narodnoj skupštini, te dodao da je tumačenje nekih pravnika da je jedini način da se povelje oduzmu sudskim putem.

"Za svako lice nadležan lokalni sud razmatra mogućnost oduzimanja i donosi odluku ovakvu ili onakvu, a drugi način ne postoji. Vidjećemo kakav će stav i odgovor na pismo visokog predstavnika zauzeti Narodna skupština Republike Srpske", rekao je Čubrilović.

On je dodao da je na dnevni red te sjednice uvršteno i upoznavanje Narodne skupštine Republike Srpske o razgovorima unutar političkih odnosa u BiH.

"Među tačkama će biti i izbor predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske, prijedlog zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, dva nacrta zakona, te nekoliko izvještaja iz 2020. godine", precizirao je Čubrilović.

Žunić: Parlament da zauzme jedinstven stav o Inckovom pismu

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić očekuje da će parlament Srpske zauzeti zajednički stav o pismu visokog predstavnika Valentina Incka i jasno mu odgovoriti da nema pravo da na takav način komunicira sa najvišim zakonodavnim tijelom Srpske, niti mu je to mandat.

Žunić je rekao da je pismo jedna vrsta ultimatuma i ucjene kojim Incko pokušava da degradira Narodnu skupštinu Republike Srpske.

"Stav SNSD-a je da parlament Republike Srpske to mora da presječe, jer je očito da bi se ova vrsta ucjene i ultimatuma samo nastavila", rekao je Žunić novinarima u Banjaluci nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma.

On kaže da je pismo visokog predstavnika duboku uvrijedilo srpski narod, narodne poslanike i degradiralo Narodnu skupštinu Republike Srpske.

"Očekujem zajednički stav i odgovor Incku, a to je odgovor građana Republike Srpske koji su izabrali Narodnu skupštinu Republike Srpske", istakao je Žunić.

On je naveo da je klub SNSD-a u dnevni red sjednice uvrstio inicijativu o pokretanju dijaloga i razgovora između strana u BiH - Republike Srpske, Federacije BiH, između tri konstitutivna naroda, a tiče se budućnosti BiH.

"Ovo je dobar trenutak da Narodna skupština kao najviši zakonodavni organ u Republici Srpskoj, kao odraz volje građana Srpske, uputi takvu vrstu inicijative i da u narednom periodu funkcioneri koji će biti zaduženi za to, obave značajne razgovore kada je riječ o budućnosti BiH", istakao je Žunić.

On je napomenuo da sadašnja BiH nije funkcionalna, niti je dobra država za bilo kojeg građana koji živi u toj zemlji.

"Dejtonski sporazum je zaustavio rat, a degradacijom tog sporazuma, preuzimanjem nadležnosti silom visokih predstavnika, mijenjanjem Ustava, zakona, nametanjem rješenja, BiH je postala potpuno nefunkcionalna", zaključio je Žunić.

Stanić: Parlament ne treba da usliši zahtjev Visokog predstavnika

Šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić smatra da parlament Srpske ne treba da usliši zahtjev visokog predstavnika i povuče povelje i priznanja najvišim zvaničnicima Republike Srpske. 

Nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma, Stanić je rekao novinarima u Banjaluci da SDS nije podržao da se pismo visokog predstavnika uvrsti u dnevni red redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

"Narodna skupština nije dodijelila ove povelje, već organizacioni Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Stanić.

On je poručio Incku i svim predstavnicima međunarodne zajednice da su ovdje dobrodošli, ali da je srpskom narodu neprihvatljivo sve ono što mu misle nametnuti.

"Srpski narod je samo za dogovor i za nikakva nametanja", istakao je Stanić.

On smatra da zahtjev Incka o povlačenju povelja i priznanja najvišim zvaničnicima Republike Srpske nije "uvod u nametanje zakona o negiranju genocida".

Bundalo: Zauzeti zajednički stav o pismu visokog predstavnika

Šef poslaničkog kluba PDP-a Perica Bundalo izjavio je da sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske treba da zauzmu zajednički stav o pismu visokog predstavnka, ali mu ne treba pridavati veliki značaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Bundalo je istakao da je za PDP neprihvatljiv bilo kakav ultimatum upućen Narodnoj skupštini Republike Srpske kao najvišem zakonodavnom organu vlasti.

"Sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske treba da zauzmu zajednički stav o tom pismu, da ga potpišu svi šefovi poslaničkih klubova ili čak svi poslanici i da to upute kao odgovor visokom predstavniku bez otvaranja rasprave u parlamentu", rekao je Bundalo novinarima u Banjaluci.

On je upitao šta je sljedeći korak viskog predstavnika nakon pokušaja da se ponište ili oduzmu povelje dodijeljene određenim pojedincima povodom 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske, uz napomenu da je skinuta i ploča sa Studentskog doma na Palama.

"Istovremeno na zgradi Vijećnice u Sarajevu stoji ploča sa natpisom koji karakteriše srpski narod kao zločinački. Svaki dan tom ulicom pored te ploče prođe hiljade građana i vjerovatno i visoki predstavnik. Ovi koji nama postavljaju ultimatume ni na koji način nisu pokazali da im ta ploča smeta, pogotovo nisu pozvali na njeno uklanjanje i nisu postavili nikakav ultimatum u tom smislu", istakao je Bundalo.

Bundalo je naglasio da je to još jedan dokaz dvostrukih aršina predstavnika međunarodne zajednice u BiH i svrstavanja samo na jednu stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana