Narodna skupština nije gurnuta u stranu

Vedrana Kulaga
Narodna skupština nije gurnuta u stranu

BANjALUKA - Republika Srpska ne odustaje od namjere da domaće sudije zauzmu mjesta koja godinama u Ustavnom sudu BiH pripadaju strancima, uprkos protivljenju Bošnjaka, a konačna verzija zakona koji će biti osnov za to trebalo bi da bude utvrđena nakon nove runde stranačkih pregovora koji počinju ove sedmice.

Nakon što je prvobitno bio najavljen zakon o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija, kako glasi jedan od zaključaka Narodne skupštine koja je razmatrala antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH nakon osporavanja dijela Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske, pravni tim SNSD-a sačinio je novi prijedlog o kojem treba da se izjasne i ostali.

Riječ je o radnoj verziji prijedloga zakona o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH prethodno biranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, a takvih je troje. U toj verziji predviđeno je da troje domaćih sudija imenuje Predsjedništvo BiH, a imenovanje potvrđuje Dom naroda Parlamenta BiH. I to jednog iz RS i dva iz FBiH - iz različitih konstitutivnih naroda.

Na to su reagovali pojedini predstavnici opozicije iz Srpske ističući da je time Narodna skupština RS ponižena i da ne mogu da prihvate da se stvari odvijaju na taj način.

Te navode odbacio je juče lider Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić. Za “Glas Srpske” je naglasio da novim prijedlogom zakona koji se tiče izbora sudija Narodna skupština RS nije gurnuta u stranu.

- Treba da nastavimo razgovore i to će se i dogoditi tokom ove sedmice. Primjedbe da sada isključujemo Narodnu skupštinu iz odlučivanja nisu na mjestu jer Dom naroda Parlamenta BiH legitimitet temelji na posrednom biranju. Srpski delegati u tom parlamentarnom domu se biraju u Srpskoj, odnosno upravo u Narodnoj skupštini RS. Možemo o svemu da razgovaramo, ali Narodna skupština, bilo posredno ili neposredno, kontroliše taj prijedlog još jednog sudije iz srpskog naroda umjesto stranca. Na kraju, ipak ne treba zatvoriti vrata razgovorima kako bismo vidjeli neko najbolje rješenje. To nije ono koje mi mislimo da je najbolje ili koje je rezultat potrebe za političkim marketingom, već ono rješenje koje može da prođe, koje je funkcionalno i ima legitimitet u Srpskoj - naglasio je Stevandić.

Poziv na razgovore i na očuvanje postignutog jedinstva na ovom pitanju su uputili i iz SNSD-a, a s ciljem, navode, odlučne zaštite ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma kao odgovor na sve pritiske izvana. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je, reagujući na tvrdnje lidera SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića da ne mogu da podrže prijedlog zakona o izboru domaćih sudija jer ga smatraju štetnim po interese RS zato što se domaće sudije, umjesto stranih, ne biraju u Narodnoj skupštini, rekao da je problem u tome što Ustav BiH kaže konkretno - da Narodna skupština Republike Srpske bira dvoje od šest domaćih sudija.

- Bilo kakva promjena toga da bi se biralo troje sudija u parlamentu RS bi zahtijevala, kako eksperti ustavnog prava tvrde, izmjenu Ustava BiH, što je nešto što u ovom trenutku nije ni blizu realno - rekao je Kovačević za Srnu i najavio da će početkom ove sedmice pozvati predstavnike svih političkih stranaka na dodatne konsultacije i na dodatno usaglašavanje kako bi došli do jedinstvenog rješenja.

Predsjedništvo SDA je, s druge strane, kasno u petak zaključilo da ne prihvata zahtjev za izmjenu struktura tog suda te da strane sudije mogu zamijeniti domaće tek kada BiH ispuni uslove za, kako kaže, članstvo u EU i NATO-u. Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać to vidi kao blokiranje razvoja demokratskog društva, a lider DNS-a Nenad Nešić kao potvrdu da je SDA zagovornik unitarne BiH.

Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da je čak i Evropska komisija, dajući mišljenje o BiH, apostrofirala da mora biti riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH te da u tome imaju i podršku HDZ-a BiH. Ukazao je da su stranci potrebni Bošnjacima, jer očekuju nova rješenja o oduzimanju prava Srpske te pojasnio da “RSegzit” nije projekat separacije, nego nastojanja da se vrati na izvorni Dejton ili da se Srpska tome što više približi i da bude jasno pozicionirana.

- U Dejtonu smo prihvatili BiH, ali ne ovakvu i ne da budemo ponižavani - rekao je Dodik i dodao da su odluke Ustavnog suda BiH usmjerene na uništenje RS te da Srpska neće povući nijedan potez koji bi doveo do rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana