Narednih dana 20 miliona KM za privredne subjekte

Srna
Narednih dana 20 miliona KM za privredne subjekte

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu.

Višković je podsjetio da je Vlada prošle sedmice pomogla i lokalnim zajednicama sa više od 30 miliona KM, te da su ogromna sredstva uložena u plate i doprinose radnicima koji nisu mogli da rade zbog mjera tokom pandemije.

"Republika Srpska uredno izmiruje sve svoje obaveze, nemamo nikakvih dugovanja, počevši od podsticaja za poljoprivredu, do svih obaveza koje budžet treba da servisira, kakve su plate i socijalna davanja", rekao je Višković večeras za RTRS.

Premijer Srpske je istakao da sva ta sredstva nisu samo iz zaduženja, kako to neki pokušavaju da predstave, te da mnogi prećutkuju da je Vlada prošlu godinu završila sa suficitom u budžetu većim od 70 miliona KM, kao i sa akumuliranim suficitom iz prethodnog perioda od 30 miliona KM.

"To je bio onaj novac koji nas je na samom početku pandemije, do dobijanja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ održao da ispunimo sve svoje obaveze", naglasio je Višković.

On kaže da je tačno da je danas gotovo 200 miliona KM manje u budžetu nego što je bilo predviđeno.

"Ali iz pomenutog suficita, sredstava MMF-a i raznih ušteda koje pravimo, funkcionišemo bez problema, u ovom trenutku je Srpska likvidna, izvršava sve svoje obaveze i oni koji bi se radovali da se Srpska uguši ili nestane neće to brzo dočekati", poručio je Višković.

On je naveo da je vratio stavku od 200.000 KM koja je bila izostavljena u rebalansu budžeta, a odnosi se na pomoć za banjsko liječenje penzionerima sa najnižim penzijama, te da će se ovoj populaciji dodatno pomoći ako se u budžetu za to ukaže prilika.

Govoreći o položaju javnih preduzeća u Srpskoj, Višković je napomenuo da su zbog pogrešnog menadžmenta, koji je u raznim vremenskim periodima bio na čelu tih firmi, one došla u poziciju da jedva servisiraju sama sebe.

"Nije svrha javnih preduzeća da izmiruju plate i doprinose, nego da od njih vide korist svi građani Republike Srpske. Srećom, došli smo u poziciju da su žŽeljeznicež završile prošlu godinu sa pozitivnim rezultatom, prvi put nakon više od 10 godina. Međutim, to nije dovoljno, jer još nema viška sredstava koja bi bila izdvojena za budžet", rekao je Višković.

On je naveo da je u odnosu sa Vladom Federacije BiH /FBiH/ postignuto mnogo kompromisa, počevši od "Elektroprenosa", koji je bio blokiran više od tri godine, iako je na njegovim računima bilo 180 miliona KM.

"Nedavno smo održali skupštinu akcionara, odblokirali smo investicije i prijem novih radnika. U investicije će biti uloženo oko 173 miliona KM, od čega Srpskoj pripada 42 odsto", dodao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je podsjetio i da su nedavno usvojeni novi koeficijenti za raspodjelu PDV-a, prema kojima Republici Srpskoj od juna do septembra pripada 34,55 odsto sredstava, što je najveći procenat od osnivanja Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Komentarišući stanje u Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske Višković je naglasio da su u posljednjih nekoliko mjeseci napravljeni značajni pomaci, da je IRB odradio svoju ulogu kako je trebalo i da je ogromna pomoć privredi u Srpskoj išla upravo posredstvom ove banke.

Govoreći o gradnji hidroelektrane "Buk Bijela", Viškoviće je naveo da već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije.

"Prije 15 dana potpisan je ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između žElektroprivrede Republike Srpskež i žElektroprivrede Srbijež. Taj ugovor je upućen Konkurencijskom savjetu BiH, koji treba da ga odobri. Ne očekujemo nijedan problem po ovom pitanju, osim, možda, političkog", smatra Višković.

On je naglasio da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, te da ne bi trebalo miješati politiku u pitanja koja znače razvoj zemlje i opstanak naroda.

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijski savjet dati pozitivno mišljenje, nakon čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51, a Republika Srpska sa 49 odsto kapitala.

"Time će biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radovi na projektu za koji su riješeni imovinsko-pravni odnosi, gdje postoji građevinska i ekološka dozvola. U tom slučaju bismo sa projektom mogli početi u naredna dva mjeseca", rekao je Višković.

 

Višković: Lična odgovornost - jedini način zaštite od virusa korona

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je jedini način zaštite od virusa korona lična odgovornost, odnosno poštivanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo Srpske, budući da ne postoji vakcina, niti lijek.

Višković je naveo da još nije poznato da li će biti drugog talasa epidemije i u kojem kapacitetu, ali da Vlada Republike Srpske priprema zdravstveni sektor za eventualnu mogućnost da se virus korona na jesen pojavi zajedno sa sezonskim gripom.

“Na prostoru stare Hirurgije u Banjaluci za jesen pripremamo još jedan dio rezervnih ležajeva, maski, zaštitnih odijela i da se tu napravi kovid bolnica”, rekao je Višković večeras za RTRS.

On je napomenuo da će kaznenim mjerama biti sankcionisati građani koji se neodgovorno ponašaju prema mjerama zaštite od virusa korona u Republici Srpskoj.

Višković je naglasio da je Vlada Srpske na samom početku epidemije imala zadatak da izgradi odbrambeni mehanizam - da zaštiti zdravstveni sektor i zdravlje ljudi, edukuje i nabavi dovoljno zaštitne opreme.

Govoreći o nabavci respiratora u Republici Srpskoj za vrijeme epidemije virusa korona, Višković je naveo da Srpska trenutno na stanju ima 100 respiratora koji nisu nikom podijeljeni.

On je rekao da je Republički štab za vanredne situacije donio odluku o nabavci respiratora i ovlastio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske da sprovedu procedure i istakao da nijedan taj uređaj nije nabavljen, a da prethodno struka nije dala svoje mišljenje za svaki.

Višković je istakao da su respiratori u Republiku Srpsku sukcesivno dolazili i Srpska nijednog momenta nije bila bez ovih uređaja, te ih je resorno ministarstvo davalo nadležnim zdravstvenim ustanovama.

On kaže da ako se neko ogriješio o zakon tokom epidemije virusa korona treba da odgovara bez obzira na to kojoj političkoj partiji pripada i naglašava da je svoj posao radio časno.

“Niti jednu jedinu marku u cijeloj priči niti sam pomislio, niti mi je palo napamet da uzmem! Razmišljao sam samo o tome da bude obezbijeđena sva zaštitna oprema, zaštićeno zdravlje ljudi i zdravstveni sistem Srpske”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

On je rekao i da bi opozicija najviše voljela da se desilo suprotno - da nije obezbijeđena zaštitna oprema, da bi mogli pričati da vlast nije sposobna.

Višković je dodao i da se desilo to da je PDP-ov direktor za Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak od svjedoka došao u poziciju optuženog.

Kada je riječ o pokretnoj bolnici u Zalužanima, Višković je naveo da je raskinut ugovor o nabavci te bolnice jer nije bilo moguće ocariniti medicinsku opremu, te je Republici Srpskoj vraćen sav novac.

On je rekao da je Glavni koordinacioni tim Republike Srpske donio odluku o montiranju pokretne bolnice jer je postojala informacija da je medicinska oprema za taj objekat već na granici i naglasio da Srpska ne bi ulazila u taj posao da se znalo da će nastati problem sa Agencijom za lijekove i saglasnostima u vezi sa medicinskom opremom.

“Tu nastaje problem. Neko namjerno zaustavlja tu medicinsku opremu. Ako su po hitnoj proceduri iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH davana odobrenja nekome ko nije ispunjavao uslove, a ovdje nisu, onda znači da je pristup bio selektivan”, istakao je Višković, dodajući da smatra i danas da je taj objekat potreban Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana