Naknadna pamet poslanika iz FBiH

Veljko Zeljković
Naknadna pamet poslanika iz FBiH

BANjALUKA - Pojedine poslanike iz FBiH, a koji učestvuju u radu Parlamentarnog doma Parlamenta BiH, treba da je sramota jer se prilikom glasanja o životno važnim pitanjima, a pogotovo onim koja se tiču nabavke vakcine protiv virusa korona, ne bave sadržajem, već ruke dižu u zavisnosti od toga ko je akta predložio.

 

Kaže ovo za “Glas Srpske” predsjednik Ujedinjene Srpske i šef srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić, komentarišući odluku da se na dnevnom redu naredne sjednice ovog doma, a koja će biti održana 3. februara 2021. godine, nađe njegov prijedlog o nabavci vakcina, a koji je prethodno bio odbijen, jer nije postojala potrebna entitetska većina iz FBiH.

- Na posljednjoj održanoj sjednici sam predložio da Agencija za lijekove primjeni član 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, a koji govori o odobrenju i stavljanja u promet vakcine prije utvrđivanja propisanih uslova. Taj moj prijedlog tada je odbijen, a da nije ponuđeno nijedno racionalno objašnjenje. To je urađeno jer je on došao iz Republike Srpske, ali i od mene lično. Vodili su se animozitetima koje imaju prema gotovo svim prijedlozima koji dolaze iz Banjaluke - istakao je Stevandić, nazivajući odluku da se njegov prijedlog nakon desetak dana uvrsti u dnevni red ovog doma naknadnom pameću.

Objašnjava kako je on, suštinski gledano, već usvojen, jer je u međuvremenu od strane ovog doma prihvaćena slična inicijativa poslanika SDA Denisa Zvizdića.

- On je samo prepisao ono što sam ja predložio. Vjerujem da će ovog puta ovaj prijedlog biti usvojen, a što će na kraju omogućiti Savjetu ministara BiH da započne pregovore sa kompanijama za proizvodnju i distribuciju vakcina protiv virusa korona. Mnogo smo vremena izgubili zbog političkih igara pojedinaca iz FBiH - poručio je Stevandić.

Inače, primjena pomenutog člana 38. trebalo bi da omogući bržu i direktnu nabavku vakcine i njen uvoz, a pogotovo nakon što su krajem prošle sedmice entitetski predsjednici vlada, predsjednik Savjeta ministara i ministri zdravlja i civilnih poslova postigli dogovor o ovom pitanju.

Član 38

Od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH je zatraženo da prilikom razmatranja zahtjeva za registraciju vakcine protiv virusa primjeni član 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, a u kojem stoji da u izuzetnim slučajevima vanrednog stanja, direktor ove ustanove može odobriti stavljanje lijeka u promet i prije utvrđivanja uslova propisanih ovim zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana