Najviše zaraženih virusom korona u Srpskoj ima između 30 i 65 godina

Srna
Najviše zaraženih virusom korona u Srpskoj ima između 30 i 65 godina

BANjALUKA - Najviše zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj je u starosnoj grupi od 30 do 65 godina i to njih 182, odnosno oko polovine od ukupnog broja oboljelih.

Ove podatke iznio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić koji je dodao da je mlađih od 15 godina osam, a onih u rasponu od 15 do 30 godina 48.

- Dobro je da imamo što manji broj lica starijih od 65 godina. U grupi od 65 do 74 godine imamo 21 lice, a u kategoriji od 75 godina i starijih 15 osoba - rekao je Šeranić.

On je poručio da će slika biti bolja što građani više budu poštovali preporuke i umanjili socijalne kontakte.

- Na taj način ćemo onemogućiti da virus zarazi lica starija od 65 godina i imaćemo bolju sliku u pogledu lica koja potencijalno mogu da izgube život zbog ovog oboljenja. Imam priliku da vidim da smo uzorni u poštovanju preporuka i treba tako da nastavimo - naglasio je Šeranić.

Govoreći o strukturi lica koja su pozitivna na virus korona, Šeranić je naveo da je riječ o 150 muškaraca i 124 žene.

Do sada je od posljedica virusa korona preminulo šest osoba. U protekla 24 časa je zaraza virusom korona potvrđena kod još sedam lica u Srpskoj, te je njihov ukupan broj 274.

Šeranić je rekao da su trenutno pod zdravstvenim nadzorom 10.393 lica, a nadzor je prestao za njih 10.032.

U UKC se, kako je naveo, liječi 96 pacijenata od kojih je 37 sa teškom kliničkom formom oboljenja, na respiratoru je sedam lica, a u izolaciji 13 pacijenata koji imaju simptome i čekaju nalaze.

Na staroj lokaciji Pulmologije u Banjaluci nalazi se 39 lica sa srednjom ili lakšom kliničkom slikom.

- U Gradišci i Bijeljina imamo po tri, a u Doboju dva pacijenta. U Srpskoj su ukupno 104 lica na liječenju od oboljenja izazvanog virusom korona - rekao je Šeranić.

On je istakao da se do sada 21 osoba oporavila od virusa korona, od kojih su dvije iz Čelinca, a ostale iz Banjaluke.

- Još smo u fazi epidemije i nastavićemo pratiti sve rezultate. Dobro je da kada uradimo ovakve uzorke, kao što je današnji, da imamo manje pozitivnih. To znači da su negativni kontakti lica koja su pozitivna - pojasnio je Šeranić, navodeći da je do sada obavljeno 2.320 testiranja.

Šeranić je istakao da u Banjaluci sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj rade, ali po sistemu hitnog programa.

Šeranić je napomenuo da su zdravstvene ustanove prilagodile svoj rad sistemu drugačijem od uobičajenog, te da imaju trijažne punktove prije ulaska pacijenata u ustanovu.

Govoreći o mjerama koje se preduzimaju ukoliko se u zdravstvenoj ustanovi pojavi lice pozitivno na virus korona, Šeranić je pojasnio da se primjenjuju epidemiološke mjere izolacije odjeljenja i zdravstvenih radnika koji tu rade.

- Na isti način se postupa i sa pacijentima na tom odjeljenju, te se nakon testiranja utvrđuje da li zdravstveni radnik pozitivan ili ne, nakon čega slijede dalje procedure u okviru epidemiološkog nadzora - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je pravilo za sve zdravstvene, ali i druge ustanove, da lice koje ima bilo kakav simptom koji ukazuje na postojanje respiratornog virusa, kao što je temperatura, kašalj, glavobolja, mora da ostane kući i ne treba da ide na posao.

Šeranić je naveo da u domovima za stara lica nema slučajeva zaraze virusom korona, te da je Ministarstvo odmah na početku epidemije izdalo naređenje o obustavi svih posjeta i svih spoljašnjih kontakata u domovima, bez obzira da li je riječ o privatnim ili javnim ustanovama.

Govoreći o situaciji u kazneno-popravnim domovima, Šeranić je naveo da se u tim ustanovama primjenjuju iste mjere koje se odnose i na sve druge kolektivne boravke.

- Jasno su izdate preporuke prema svim zatvorskim ustanovama, u smislu ulaska i kontakata, te se svi pridržavaju tih mjera i prema informacijama koje imam u tim ustanovama nema pozitivnih lica na virus korona - rekao je Šeranić.

Kada je riječ o mjerama koje s odnose na fabrike i preduzeća u kojima u prostoriji radi veliki broj lica, Šeranić je naglasio da su one izdate odmah na početku epidemije kroz uputstvo Instituta za javno zdravstvo.

- Uputstvo se odnosi na način kako poslodavci treba da zaštite svoje radnike, te, osim lične zaštite pojedinca, sadrži i mjere dezinfekcije površina - rekao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana