Najavljena mogućnost priznanja krivice Keserovića i Dželka

Srna
Najavljena mogućnost priznanja krivice Keserovića i Dželka

SARAJEVO - Na početku odvojenog suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželku za terorizam zbog ratovanja u Siriji branilac optuženih Senad Dupovac najavio je da će u oba slučaja pokušati postići sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Na početku suđenja Tužilaštvo je pročitalo optužnice koje Keserovića i Dželka terete za pridruživanje i pomaganje strukturama terorističke organizacije “Islamska država”.

Obojici je na teret stavljeno da su učestvovali u terorističkim aktivnostima sa namjerom da prisile legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka, prenosi Birn.

Prema optužnici, Keserović je 23. januara 2013. otišao preko Turske u Siriju, gdje se borio pod imenom Abu Muhamed Al-Bosni u jedinici “Bejt komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El-Aksa”.

Osim pridruživanja terorističkoj grupi, dvadesetšestogodišnji Keserović je optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

U optužnici se navodi da je na internetu objavljen video na kojem Keserović poziva muslimane da ubijaju hrišćane i “njihove sluge”, da im postavljaju eksploziv u automobile, te da koriste vatreno oružje ili nož.

“Ne pravite razliku između vojnika i civila, kao što ni njihovi avioni ne prave razliku između vojnika i civila”, navodi se u citiranoj poruci Keserovića.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je u uvodnom izlaganju rekao da za dokazivanje navoda optužnice planira pozvati 14 svjedoka i tri vještaka, te uvesti materijalne dokaze.

“Napomenuo bih da će svjedočiti oni koji su direktno bili sa Keserovićem, viđali ga kako odlazi na straže i učestvuje u borbama na strani žIslamske državež”, rekao je Hasanspahić.

Branilac Senad Dupovac je rekao da će, iako se ne slaže sa nizom navoda optužnice, odbrana pokušati da postigne sporazum o priznanju krivice.

Do eventualnog postizanja sporazuma suđenje će biti održavano, a nastavak je zakazan za 27. maj, kada je planirano saslušanje dva svjedoka, pripadnika Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH.

Na početku suđenja optužnica je pročitana i Dželku, a, prema njoj, optuženi je napustio BiH 12. februara 2013. i ratovao u Siriji.

Tužilac Dubravko Čampara najavio je 13 svjedoka, te vještake i materijalne dokaze.

I u ovom predmetu branilac Dupovac je najavio pregovore, navodeći da “Islamska država” nije postojala kada je Dželko napustio BiH i otišao u “arapsko proljeće” i “uvođenje demokratije”, te dodajući da je ona nastala 30. maja 2013. godine, nakon odlaska Dželka.

Dupovac je naglasio da je Dželko 2015. ranjen i postao invalid.

Optuženi su u pritvoru nakon što su u decembru deportovani u BiH sa još petoricom drugih protiv kojih se vode postupci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana