Nagla promjena pritiska nakon erupcije kod Tonge registrovana i u Srpskoj

Srna
Foto: Tviter

BANjALUKA- Udarni talas poslije jake vulkanske erupcije kod ostrva Tonga u južnom Pacifiku proširio se atmosferom i registrovan je i u Evropi u vidu nagle promjene vazdušnog pritiska u kratkom periodu, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda čije su stanice takođe to zabilježile.

Promjena pritiska na stanicama Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske registrovana je u periodu od 20.00 do 22.00 časa kada je došlo do naglog porasta, a zatim i pada pritiska za oko dva milibara.

Ova neobična i rijetka pojava nije uticala na vremenske prilike.

Jaka vulkanska erupcija dogodila se u subotu, 15. januara u 5.00 časova ujutru kod ostvra Tonga u južnom Pacifiku, a udarni talas registrovan je u Evropi u večernjim časovima.

Većina evropskih meteoroloških službi registrovala je naglu promjenu pritiska za oko dva do tri milibara u večernjim satima 15. januara.

U Tongi je došlo do erupcije vulkana, koja je dovela do cunamija, usljed čega je zemlja pretrpjela veliku štetu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Vulkanska prašina i pepeo prekrili su zemlju, pa se vjeruje da su zalihe vode zagađene, a dodatni problem je to što je usljed cunamija prekinut podmorski kabl, pa je zemlja odsječena od svijeta i strahuje se od humanitarne katastrofe, prenosi Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana