Nadležni reagovali nakon "pjena partija" Dragana Mektića: Inspektor će ispitati ispuštanje hemikalija u Ukrinu

GS
Nadležni reagovali nakon "pjena partija" Dragana Mektića: Inspektor će ispitati ispuštanje hemikalija u Ukrinu

BANjALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražilo je od Inspektorata Republike Srpske da ispita slučaj upotrebe hemijskih sredstava u rijeci Ukrini.

Ministarstvo je reagovalo nakon što je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić postavio na svom profilu na društvenoj mreži "Tviter" video-snimak na kojem skače u rijeku Ukrinu, koja je puna pjene.

- Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene – saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je preduzeće "Vode Srpske" već naložilo da bude uzet uzorak vode za hemijsku analizu.

- Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka - dodaje se u saopštenju.
Iz Ministarstva upozoravaju da je upotreba hemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka, te najoštrije osuđuju ovaj slučaj.

- Posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu "cvjetanja rijeke", odnosno ukrinskom vodenom cvijetu – dodato je u saopštenju.

Mektić je rekao da je u Ukrini korištena "eko pjena".

- Ovdje je korištena eko pjena na biljnoj bazi Eurolajn - naveo je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana