Načelnik Broda se izvinio zbog susreta sa hrvatskim predsjednikom

Srna
Načelnik Broda se izvinio zbog susreta sa hrvatskim predsjednikom

BROD - Načelnik opštine Brod Zoran Vidić danas je uputio izvinjenje zbog susreta u Brodu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je nakon toga u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Vidić, koji je funkcioner SDS-a, uputio izvinjenje zbog toga što se, kako je naveo, doveo u situaciju da neko i pomisli da je imao bilo kakve loše namjere.

On je rekao na konferenciji za novinare u Brodu da je njegova krivica to što nije predvidio na najbolji način posjetu Milanovića, ali da smatra da su za to bile zadužene druge institucije jer to nije posao načelnika opštine.

Vidić je naveo da se iz pristojnosti odazvao pozivu u katoličku župu u Brodu, gdje je gost bio i hrvatski predsjednik, ne znajući šta se taj dan dešava u Derventi.

-Nevjerovatno mi je da bilo koji državnik dođe na teritoriju bilo koje zemlje da dijeli odlikovanja tuđoj vojsci. Na skupu sam se ponašao kao i svi drugi gosti kojih je bilo 50-ak. Poslije toga prezentovano je medijima da sam ja dočekao predsjednika Hrvatske koji je odlikovao hrvatske brigade, što ne podržavam i osuđujem. Moj djed je poginuo u prošlom ratu, a otac i stričevi su mi svi bili pripadnici Vojske Republike Srpske - rekao je Vidić i dodao da je, kada se ova posjeta stavi u kontekst pokolja u Sijekovcu, jasno kakva se medijska slika može napraviti od toga.

Vidić je rekao da je ovo izvinjenje njegova obaveza i prema SDS-u, saopšteno je iz ove stranke.

Javnost je osudila potez načelnika Broda Zorana Vidića nakon što su mediji prenijeli fotografiju njega u društvu predsjednika Hrvatske, koji je istog dana u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Dan kasnije, u Sijekovcu kod Broda služen je parastos za civile u ovom mjestu koje su ubile regularne hrvatske i paravojne hrvatske i muslimanske snage, prije izbijanja ratnih sukoba na ovim prostorima 1992. godine, a Vidić je tada rekao da se nije sastao sa Milanovićem i da je neko sve pogrešno protumačio.

Osim javnosti i zvaničnika Srpske, potez načelnika Broda osudio je i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević, koji je Vidića pozvao na odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana