Na virus korona u FBiH pozitivno 139 ljudi

Srna
Na virus korona u FBiH pozitivno 139 ljudi

SARAJEVO - U FBiH u protekla 24 časa testirano je 1.166 uzoraka, od kojih je 139 pozitivno na virus korona, podaci su federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U FBiH do sada je testiran 69.221 uzorak, a virus korona je potvrđen kod 3.851 lica. Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljeno je 1.528 pacijenata, dok je trenutno aktivno 2.239 slučajeva pozitivnih na virus korona.  Od 84 potvrđena smrtna ishoda u FBiH, 55 lica ili 65,48 odsto su muškarci i 29 ili 34,52 odsto žene, a više od 65 godina imalo je oko 70 odsto preminulih pacijenata.

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH uputio je nadležnim kantonalnim institucijama zahtjev za dosljedno postupanje u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kao i zaključcima federalne Vlade donesenim 2. jula zbog pogoršane situacije u ovom entitetu u vezi sa epidemijom virusa korona.

U saopštenju Kriznog štaba ističe se da je u posljednje vrijeme primjetan veći broj lica za koja je utvrđeno da su pozitivna na virus korona, a koja se slobodno kreću bez izdatog rješenja nadležnih organa o mjeri samoizolacije, što predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje, te pogoršava ionako tešku epidemiološku situaciju.

Zaključcima koje je Vlada FBiH usvojila 2. jula i dostavila kantonalnim vladama na hitno postupanje traži se intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, a s ciljem preduzimanja i restriktivnijih mjera ukoliko se ocijeni da su potrebne prema procjeni epidemiološke situacije u kantonu.

Vladinim zaključcima traži se i pojačan inspekcijski nadzor svih kantonalnih inspekcija, opštinskih i gradskih inspektora, te kantonalnih uprava policije s ciljem kontrole sprovođenja naređenih mjera i preduzimanja mjera protiv onih koji ih krše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana