Na spisku oduzeta imovina teška 1,68 miliona KM

Dragana Orlović
Na spisku oduzeta imovina teška 1,68 miliona KM

Banjaluka - Kuća u Kneževu, garažno mjesto i stambena zgrada u Banjaluci, te razni automobili i zemljišne parcele dio su spiskova privremeno i trajno oduzete imovine u Republici Srpskoj, čija je ukupna vrijednost na kraju jula iznosila 1,68 miliona maraka.

Podaci su ovo Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS koja je od osnivanja 2010. godine, postupajući po pravosnažnim sudskim odlukama u kojima je odlučivano o trajnom oduzimanju imovine, imovinskoj koristi pribavljenoj krivičnim djelom, imovinom datom na ime jemstva u krivičnom postupku i predmetima krivičnog djela, u budžet Republike Srpske uplatila više od 517.000 maraka.

Direktorica ove agencije Svjetlana Kusić rekla je za “Glas Srpske” da je vrijednost privremeno oduzete imovine kojom je agencija raspolagala na kraju jula iznosila oko 1,033 miliona maraka, dok je vrijednost trajno oduzete imovine bila više od 647.000 maraka.

Kada se pogleda struktura privremeno oduzete imovine, najvrednija je nezavršena stambena zgrada u Banjaluci sa devet stanova, a na tom spisku nalaze se i jedan stan u Banjaluci, četiri parcele, kao i jedan automobil.

Kada je u pitanju trajno oduzeta imovina, prema podacima agencije, između ostalog, radi se o dvije kuće, i to jednoj u Banjaluci i jednoj u Kneževu.

Kusićeva je navela da je agencija trajno oduzetu imovinu kao svojinu Republike Srpske, vrijednu 11,5 miliona maraka, predala drugim nadležnim tijelima za upravljanje, a riječ je o akcijama u privrednim društvima, automobilima i informatičkoj opremi.

- Imovina u vrijednosti 15.589 maraka je na osnovu odluke Vlade Srpske poklonjena drugim pravnim licima u društveno korisne i humanitarne svrhe - istakla je Kusićeva.

Imovina koja je pravosnažnim sudskim odlukama trajno oduzeta postaje svojina Republike Srpske i njome raspolaže Vlada Srpske, u skladu sa odredbama zakona.

 Podaci Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS

Spisak privremeno oduzete imovine (vrijednost u KM)

zgrada u Banjaluci - 903.355

stan u Banjaluci - 87.431

četiri parcele - 22.926

automobil - 18.842

Spisak trajno oduzete imovine (vrijednost u KM)

kuća u Banjaluci - 349.624

stan u Banjaluci -145.453

kuća u Kneževu - 130.238

garažno mjesto u Banjaluci - 13.738

četiri automobila - 5.871

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana