Na sjeveru mirno, ali napeto

Tanjug
Na sjeveru mirno, ali napeto

ZVEČAN - U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku jutros je počelo okupljanje građana koji potestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na severu Kosova i Metohije. Tokom noći nije bilo incidenata.Stotinjak Srba okupljeno je u Zvečanu gdje čekaju da se iz zgrade opštine povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU.

22.05 - Srpska Lista: Kod opštine Zvečan najverovatnije bačena petarda

Nakon saznanja da se u medijima pojavila informacija da je večeras na vojnike KFOR-a bačena nekakva eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade opštine Zvečan, predstavnici Srpske liste su se odmah uputili na lice mjesta i u razgovoru sa predstavnicima KFOR-a na terenu saznali da je u pitanju najvjerovatnije petarda, saopšteno je iz Srpske liste.

20.50 - Na sjeveru mirno, ali napeto

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije večeras je mirna, ali veoma napeta.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu, kao i ispred opštinskih zgrada u Leposaviću i Zubinom Potoku, raspoređene su dodatne snage Kfora, a u objektima se nalaze pripadnici ROSU jedinice iako Srbi traže njihovo povlačenje sa sjevera Kosmeta.
U blizini zgrade opštine u Zvečanu u večernjim časovima čula se manja eksplozija.

I u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ispred zgrade opštine popodne je raspoređen dodatni broj pripadnika Kfora.

U Gračanici su uhapšena trojica Albanaca E.B (22), Š.V. (22) i E.G. (31) koji su sinoć zapalili srpsku zastavu pored spomenika Milošu Obiliću udaljenog dvadesetak metara od zida manastira Gračanica. Vandali su paljenje srpske zastave snimali, a potom objavili na "Instagramu".

Nepoznata lica sinoć su skinula srpsku trobojku i zastavu Srpske pravoslavne crkve iz dvorišta Crkve Svetih mučenika Flora i Lavra u Lipljanu.

Dragiša Galjak kojeg je juče iz vatrenog oružja ranio pripadnik kosovske policije, van je životne opasnosti nakon što je operisan u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Dvojici Srba koji su uhapšeni juče u Zvečanu - Radošu Petroviću iz Kosovske Mitrovice i Dušanu Obrenoviću iz Zvečana određen je pritvor do 48 časova.

Jake snage Kfora razbile su juče skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan i mirno protestovali. Korišćeni su suzavac i šok-bombe.

Situacija u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić s ciljem da omogući "novim načelnicima opština" da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

20.21 - Stoltenberg: Šaljemo 700 dodatnih vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

 Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor „preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbijedi bezbjednost" .

Generalni sekretar NATO pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu mjere kako bi spriječili dalju eskalaciju situacije.

"I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i angažovati se u dijalogu, uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru", naveo je on.

Istakao je da su "ovakvi napadi neprihvatljivi i moraju prestati". 

"KFOR, snage NATO-a, će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog okruženja za sve građane Kosova i nastaviće da djeluje nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija", poručio je Stoltenberg.

 

20.13 - Kurti odgovorio SAD: Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talac

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas, nakon što su SAD preduzele mjere protiv Prištine zbog dešavanja na sjeveru KiM, da se ''demokratija ne može suspendovati ili držati kao talac''. 

Kurti je u video obraćanju na Fejsbuku rekao da je Priština pojačala komunikaciju sa međunarodnom zajednicom i da je smirivanje situacije zajednički cilj, ali je ponovio stav da albanski gradonačelnici opština na sjeveru KiM, uprkos slaboj izlaznosti na izborima zbog bojkota Srba, "i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima" i da imaju punu podršku vlasti u Prištini.

On je za nasilje još jednom optužio, kako je naveo, grupe ekstremne desnice, koje je povezao sa Milanom Radojčićem i Zvonkom Veselinovićem, ali i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom BIA  Aleksandrom Vulinom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koj je nazvao njihovim "gazdama iz Beograda", prenosi Koha.

Ocijenio je da protest tokom kojeg se napadaju policija i Kfor "nije protest za opštinu, već za vlast" i dodao da se na tzv Kosovu vlast može dobiti samo putem izbora, a ne nasiljem i zločinom".

Ponovio je i da je tzv Kosovo "najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu".

19.35 - Episkop istočnoamerički Irinej pisao Blinkenu i Salivenu povodom nasilja na KiM

Episkop istočnoamerički Irinej poslao je povodom nasilja na sjeveru KiM pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i savjetniku Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejku Salivenu, saopšteno je danas iz Eparhije istočnoameričke.

Na ovaj potez vladika se odlučio podstaknut dubokom zabrinutošću i velikim ogorčenjem zbog nasilja nad srpskim narodom na KiM, koje se intenziviralo u proteklih nekoliko dana, da bi u ponedjeljak preraslo u otvoren oružani sukob.

U pismu upućenom u ponedjeljak, vladika je primjetio da se u sukobu albanskih policijskih snaga i Srba, Kfor neprimjereno stavio na stranu agresora - albanskih vlasti na Kosovu i Metohiji.

Takođe, indikativno je da se nasilje dogodilo dan pošto je Blinken pokušao da smiri tenzije nedvosmislenom osudom nasilja koje su počinile albanske vlasti nad Srbima na KiM.

Vladika Irinej je izrazio zadovoljstvo ovom, kako se navodi u saopštenju, "istorijskom izjavom" Blinkena, budući da je to prvi put u skorijoj istoriji da jedan državni sekretar oštro i bez zadrške osuđuje nasilje Albanaca nad Srbima na KiM.

19.00 - Zaharova: Kfor postao izvor nasilja i eskalacije u regionu

Međunarodne bezbjednosne snage na Kosovu i Metohiji poznate kao KFOR, koje predvodi NATO, postale su izvor neopravdanog nasilja i eskalacije u regionu, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Saopštenje je izdato nakon eskalacije nasilja usmjerenog protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

"Krizna situacija u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koja je mogla biti riješena mirnim kompromisom, bila je tvrd orah za žmirovnjakež Alijanse na Kosovu. Oni ne samo da su pokazali neprofesionalizam, već su postali i izvor nepotrebnog nasilja i faktor eskalacije", navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je istakla da su oni koji bi trebali da štite Srbe od samovolje kosovskih Albanaca na kraju stali na stranu ksenofobnih težnji Prištine i postali saučesnici terora, te da su preuzeli ulogu ličnog obezbjeđenja albanskih vlasti samoproglašenog Kosova koje su se uvukle u zgrade uprave u opštinama u kojima su Srbi većina.

"Rusija poziva Zapad da utiša žlažnu propaganduž i prestane da za incidente na Kosovu krivi Srbe, koji u očaju, mirno i bez oružja, pokušavaju da odbrane svoja legitimna prava i slobode", navela je Zaharova.

Zaharova je naglasila da je situacija na Kosovu i Metohiji upravo slučaj kada bi SAD i EU trebale da smognu hrabrosti da se pogledaju u ogledalo, prenio je TASS.

Prema njenim riječima, regionu su potrebni odlučni koraci ka deeskalaciji situacije, a ne polovične mjere kao što je ideja Amerikanaca da premjesti novoizabrane "načelnike" iz zgrada opštinskih uprava u druge objekte.

"Zadatak broj jedan i dalje je osnivanje Zajednice srpskih opština u njenoj izvornoj formi, koja je prije 10 godina predviđena u sporazumima Beograda i Prištine, uz garancije Brisela. To je ključni uslov za dijalog i jedina šansa da se osiguraju stabilnost i bezbjednost u regionu", napomenula je Zaharova.

18.43 - Prećeno Srbima u Lipljanu, polomljen jarbol i odnijeta zastava

U Lipljanu su se sinoć i protekle noći dogodila dva incidenta. Najpre je prećeno Srbima koji su se okupili u jednoj od lokalih prodavnica, a zatim je tokom noći skinut jarbol, isječena i odnijeta zastava Srpske pravoslavne crkve koja se vijorila u dvorištu hramova Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice.

Zastava Srpske pravoslavne crkve koja je bila postavljena na zvonaru u crkvenom dvorištu u Lipljanu je noćas odnijeta, a jarbol je polomljen.

"Kada sam nešto prije osam sati stigao na posao policija je bila ispred crkvene porte, rekli su mi da je skinuta zastava sa zvonare, da je isečena i odneta. Upitao sam zašto, policija je vršila uviđaj i nisu hteli ništa više da kažu“, rekao je za Radio Kim crkvenjak i meštanin Lipljana Jovica Mirić.

18.02 - Vojska Srbije u najvišem stepenu borbene gotovosti, general Mojsilović obišao jedinice

Vojska Srbije se nalazi u najvišem stepenu borbene gotovosti, u skladu sa odlukom vrhovnog komandanta i predsjednika Republike, i zajedno sa drugim snagama bezbjednosti Republike Srbije prati razvoj situacije na terenu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je sa najbližim saradnicima dio snaga Vojske Srbije koje su preventivno razmještene.

General Mojsilović je tokom obilaska sagledao razmještaj jedinica i organizaciju života i rada na matičnim i izdvojenim lokacijama i uvjerio se da su pripadnici Vojske Srbije spremni, motivisani i potpuno obučeni da brzo i odlučno izvrše sve zadatke koji se pred njih postave, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

17.44 - Stigla prva američka kazna za Prištinu

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća tzv. Kosova u vježbi "Defender Evropa 2023", prva posljedica za vladu privremenih prištinskih institucija, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na sjeveru KiM.

Hovenijer je dodao da SAD imaju dva zahtjeva za Prištinu - da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na sjeveru.

"Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija", rekao je Hovenijer i dodao:
„Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, koja je nasilno ušla, veoma izazovno, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade", rekao je američki diplomata.

Prema mišljenju Hovenijera, preduzimanje ove dvije akcije će pomoći u smanjenju tenzija.

17.25 - Bocan-Harčenko: Vučić ima zahtjev za Zapad

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rješen je da diplomatskim putem riješi problem na Kosovu i Metohiji, spreman je za pregovore, ali zahtjeva neutralnost Zapada, izjavio je danas poslije sastanka s Vučićem ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Rješavanje kosovskog problema Vučić u cjelini vidi isključivo uz pomoć diplomatije, i spreman je za pregovore. Istovremeno zahtjeva da se postigne zaista veća neutralnost Zapada, i što je najvažnije, poštenje Zapada", rekao je Bocan-Harčenko za rusku televiziju „Rusija24".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji, obavestio ga o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smjeru, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Bocan-Harčenko je tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, istakao da zvanična Moskva prati sva događanja i da će prenijeti sve informacije koje su mu danas predočene.

On je istakao da Rusija razume svu delikatnost situacije i da primjećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posledice.

„Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u cijelom regionu", rekao je Bocan-Harčenko, preneo je Tanjug.

17.00 - U Leposaviću još traje protest

U Leposaviću protest nije završen, kao što je to slučaj u Zvečanu i Zubinom Potoku, javlja novinar Tanjuga.

U toku noći ispred opštine su dežurali građani Leposavića, a pretpostavlja se da će tako biti i večeras. 

Građani su i dalje ispred opštine i njih od pripadnika Kfor-a dijele barikade na koje su okačene srpske trobojke. 

Protest protiče bez incidenata.  

Pretpostavlja se da je tzv. gradonačelnik Ljuljzim Hetemi i dalje u opštini. 

Sa druge strane, protesti u Zvečanu i Zubinom Potoku završeni su oko 16 časova.

16.40 - Završen mirni protest Srba u Zubinom Potoku, biće nastavljen sutra ujutru

Protest Srba u Zubinom Potoku završen je danas oko 16 časova, izjavio je Tanjugu Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok", koji je najavio da će se narod opet okupiti sutra u jutarnjim časovima. 

Prema njegovim riječima, današnji protest u Zubinom Potoku protekao je mirno. 

Srbi u Zubinom Potoku imaju iste zahtjeve kao i oni iz Zvečana i Leposavića - da se tzv. Specijalne jedinice kosovske policije Kosova povuku iz opština i da novoizabrani gradonačelnik ne dolazi u opštinu. 

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri danas nije došao na posao. 

Zgradu opštine Zubin Potok obezbjeđuju pripadnici Kfora, dok su kosovski policajci unutra. 

Prethodno je nekadašnji predsjednik Skupštine Opštine Zvečan, Srđan Milosavljević, izjavio da će i građani Zvečana svakodnevno protestovati od jutarnjih sati do 16 časova, sve do ispunjenja zahtjeva.

Zahtjevi mještana Zvečana, ali i Leposavića i Zubinog Potoka su isti.

Kako je rekao Milosavljević, oni traže povlačenje Specijalnih jedinica tzv. kosovske policije iz zgrada opština sa srpskom većinom, i uopšte sa sjevera Kosova, kao i onemogućavanje dolaska ilegalnih predsjednika u zgrade tri opštine.

"I da poručimo ovom narodu da budemo jedinstveni, da ne smijemo da dozvolimo da pojedinci naruše naš miran protest i da je interes svih nas veći od interesa pojedinaca", rekao je Milosavljević.

On je objasnio da će građani na protestu u Zvečanu ostati danas do 16 sati, a da će se svakog narednog dana okupljati u jutarnjim satima, između 7 i 7.30 časova "u sve većem i većem broju, sve dok se ne ispune zahtjevi". 

On je istakao da se na KiM dešava nešto što je rijetkost i strašno za 21. vijek.

„Našoj djeci onemogućeno je da pohađaju škole. Našim komšijama koji žive u neposrednoj blizini opštine onemogućeno je da normalnim putem dođu do svojih kuća i mi moramo da istrajemo u mirnim protestima, mi smo za mir, nismo za tenzije, neko drugi stvara tenzije", rekao je Milosavljević i pozvao građane na istrajnost zbog privedenih Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića.

„Naša je moralna obaveza da budemo ovdje, svakom od nas može da se desi isto. Može da se desi metak ili dva, ili stotine kao što se juče desilo od strane Specijalnih jedinica i Kosovske policije", istakao je on.

Milosavljević je pozvao građane da ostanu mirni, jer kako je kazao, nije u interesu Srba da narušavaju odnose sa međunarodnom zajednicom.

16:32 - Američki Kfor stigao kao pojačanje u Leposavić, dovezao tešku mehanizaciju u Zvečan

Američki Kfor stigao je kao pojačanje u Leposavić, i njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine.

Njegovi pripadnici koji se nalaze oko zgrade opštine u Zvečanu dovezli su još vozila teške mehanizacije i veće količine bodljikave žice, a u blokadi su ulice koje vode ka ovom objektu.

Kako javljaju reporteri Kosovo onlajn, uprkos nezvaničnim informacijama da bi danas oko 15 sati pripadnici Kosovske policije mogli da se povuku iz zgrade opštine, na terenu se trenutno situacija ne odvija u tom smjeru.

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije i dalje su u zgradi opštine, a nekoliko blindiranih vozila se nalazi ispred same zgrade.

Radnici Opštine Zvečan koji su se i jutros okupili ispred zgrade te institucije nadaju se da će im biti omogućeno vraćanje na njihova radna mjesta.

Pripadnici poljskog kontigenta Kfora postavili su ogradu na 15 metara od opštine i formirali kordon.

Oni su, isto kao i juče, opremljeni štitovima i opremom za razbijanje demonstracijama, a specijalci Kosovske policije u više blindiranih vozila nalaze se iza vojnika Kfora.

 

16.00 - NATO raspoređuje dodatne operativne snage na KiM

Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika NATO snaga na tzv. Kosovu, NATO je odredio raspoređivanje Operativnih rezervnih snaga (ORF) za zapadni Balkan, saopšteno je danas iz Združene komande NATO-a u Napulju.

''Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu je razborita mjera kako bi se osiguralo da KFOR ima kapacitete koji su mu potrebni da održi bezbjednost u skladu sa našim mandatom Savjeta bezbjednosti UN. Želim da pohvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije da interveniše kako bi zaustavio nemire i spasio živote. Nasilje mora da prestane, a sve strane moraju da prestanu da preduzimaju radnje za podrivanje mira u bilo kojoj zajednici na Kosovu'', naveo je komandant Združeniһ savezničkiһ snaga u Napulju Stjuart Manš.

U saopštenju obavljenom na Tviter nalogu Komande, dodaje se da Komanda nastavlja da ''pomno prati'' situaciju na Kosovu i da će nastaviti da koordinira sa KFOR-om, kako bi se osiguralo da ''imaju sve sposobnosti i snage koje su im potrebne da obezbjede okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice u skladu sa mandatom na osnovu rezolucije 1244 Savjeta bezjbednosti UN iz 1999.

15:43 - Milan Knežević pozvao na skup podrške Srbima sa KiM

Predsednik Demokratske narodne partije i nosilac liste ''Za budućnost Crne Gore'' Milan Knežević pozvao je danas građane Crne Gore "na skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije''.

On je u ime koalicije ''Za budućnost Crne Gore'', a uz ''blagoslov episkopa budimljansko- nikšićkog Metodija'', pozvao na skup i litiju koji će biti održani u Nikšiću, u četvrtak 1. juna na trgu Šaka Petrovića sa početkom u 20 sati.

''Ovim skupom šalju poruku čitavom svijetu da naša braća na stradalnom Kosovu i Metohiji nisu sama i da ćemo uvijek biti uz njih'', rekao je Knežević.

15:14 - Petković upoznao ambasadore Njemačke i Francuske sa situacijom na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorkom Savezne Republike Njemačke u Srbiji Anke Konrad i ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, Petković je sagovornike upoznao sa trenutnom bezbjednosnom situacijom u pokrajini, s posebnim osvrtom na na jučerašnje događaje "čiji je glavni vinovnik Aljbin Kurti htio da zapali, ne samo sever Kosova i Metohije, već čitav region uvuče u sukob".

Petković je naglasio da je sve što se dešavalo juče i proteklog vikenda direktna posljedica niza jednostranih poteza Prištine na koje Beograd konstantno upozorava.

Direktor Kancelarije za KiM je sagovornike upoznao sa detaljnom hronologijom jučerašnjih događaja i istakao da je sve to moglo biti spriječeno da je Kfor ispunio svoj mandat i u petak sprečio nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, kao i pripadnike specijalne policije da zauzmu srpske objekte na sjeveru, navodi se u saopštenju.

"Lažni gradonačelnici moraju da napuste te objekte, jer tu nemaju šta da rade, kao što Kurtijevi specijalci nemaju šta da traže na severu KiM", izjavio je Petković.

 

14.45 - Kfor metalnom ogradom blokirao školu u Zvečanu

Pripadnici Kfora u Zvečanu postavili su danas metalnu ogradu uz samu kapiju Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koja se nalazi u neposrednoj blizini opštine, javlja dopisnik Tanjuga.

Na taj način su, pored osnovne, blokirane i srednja škola i obdanište.

Škole na sheveru Kosova i Metohije ne rade od ponedheljka.

Sama zgrada opštine Zvečan opkoljena je vojnicima Kfora, čiji kontigenti se smhenjuju na nekoliko sati.

Pripadnici takozavne Specijalne jedinice policije Kosova nalaze se u zgradi opštine.

14.30  - Srbi u Leposaviću ukrasili bodljikave žice i prepreke Kfora srpskim trobojkama

Srbi u Leposaviću, koji protestuju drugi dan zaredom, ukrasili su danas srpskim trobojkama bodljikave žice i prepreke Kfora kod zgrade opštine.

14.00- Milosavljević:Srbi traže da se ROSU povuče sa sjevera KiM

 Srbi neće odustati od zahtjeva da se pripadnici specijalne jedinice ROSU povuku sa sjevera Kosova i Metohije, izjavio je danas bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

Milosavljević je u ime Srba okupljenih ispred zgrade opštine Zvečan rekao da su njihovi zahtjevi i da nelegalno izabrani gradonačelnici ne ulaze u opštinske zgrade, kao i da iz pritvora budu pušteni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su juče uhapšeni.

On je naglasio da su se Srbi i juče i danas okupili na mirnim protestima, ali da je nekom drugom stalo da isprovocira incidente, poput onog jučerašnjeg.

-Nastavićemo i sutra sa protestima u svim opština na sjeveru - rekao je Milosavljević.

On je pozvao Srbe da se na sutrašnjim protestima okupe u znatno većem broju.

13.05 -  Miljković: Uhapšenom Obrenoviću neophodna pomoć hirurga

Dušanu Obrenoviću (25), kojeg su pripadnici policije samoproglašenog Kosova brutalno pretukli tokom privođenja u Zvečanu, neophodna je pomoć hirurga, izjavio je njegov advokat Predrag Miljković.

-Obrenović je sinoć obilno krvario iz arkade, neophodan mu je pregled hirurga zbog straha od unutrašnjeg krvarenja, što je u izveštaj uneo i lekar koji ga je pregledao u pritvorskoj jedinici - rekao je Miljković za "Kosovo onlajn" i dodao da je mladić sav u podlivima.

On je naveo da je Obrenović brutalno pretučen, da ima razne povrede i hematome po glavi, posjekotine, poderotine, a da je njemu, kao advokatu, onemogućeno da fotografiše povrede.

-Sinoć mi je rekao da su ga tukli i ovde u opštinskog zgradi kada su ga uhapsili - rekao je Miljković, koji je i danas obišao povrijeđenog, kojem se na teret stavlja krivično djelo pozivanje na otpor i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Obrenoviću, koji je uhapšen juče, određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, a od tužioca zavisi da li će biti izveden pred sud.

13:01 - SANU: Hitno obezbijediti Srbima mir i normalan život

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) saopštio je da je SANU duboko zabrinuta i ogorčena zbog najnovijih događanja i nasilja na Kosovu i Metohiji, „posebno jer su u tom nasilju nad građanima srpske nacionalnosti učestvovali oni kojima su Ujedinjene nacije povjerile da se nepristrasno staraju o obezbjeđivanju mira i sigurnosti svih građana na Kosovu i Metohiji“.

-SANU istovremeno ukazuje da razlozi za najnoviju zategnutost nesumnjivo leže u potpunom prenebrjegavanju univerzalnih demokratskih načela i u neshvatljivom prećutnom prihvatanju od strane jednog broja značajnih međunarodnih činilaca očigledno nelegitimnih izbora u opštinama na severu KiM, održanim bez birača, čije rezultate vlasti u Prištini pokušavaju na silu da implementiraju. SANU apeluje na međunarodnu zajednicu da što prije preduzme korake da se obezbede elementarna demokratska i ljudska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da osigura mir, bezbjednost i normalan život za sve ljude koji tamo žive -  saopštio je Izvršni odbor SANU.

12:51 - KFOR donio bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu

Kako javlja dopisnik RTS-a, pripadnici KFOR-a donijeli su bodljikavu žicu ispred zgrade opštine u Zvečanu, ali još nisu počeli da je postavljaju. Oko zgrade su i dalje jake snage KFOR-a.

12.47 -Moskva: Zapad da prestane da krivi Srbe za incidente na Kosovu

Rusija je pozvala Zapad da ne provocira Beograd, da utiče na Prištinu i da ne krivi Srbe za incidente na Kosovu i Metohiji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

-Pozivamo Zapad da prekine da krivi Srbe za nasilje na Kosovu. Potrebni su odlučni koraci u cilju deeskalacije, a ne polovične mjere koje nude SAD - navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se ističe da je KFOR pokazao neprofesionalizam u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji i da je ta misija kriva za eskalaciju, prenio je Rojters.

-Pozivamo Zapad da konačno ućutka svoju lažnu propagandu i prekine da za incidente na Kosovu krivi Srbe, koji su dovedeni do očaja, koji su mirni i nenaoružani i koji pokušavaju da odbrane svoja legitimna prava i slobode - dodaje se u saopštenju.

12.30 - Gradonačelnik Leposavića više od 30 sati u zgradi opštine, građani dežuraju ispred

Veliki broj građana i danas se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a novoizabrani gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

On je u zgradu ušao u ponedjeljak ujutru u 5.30 časova i od tada nije izašao.

Zahtjevi okupljenih su da Hetemi napusti zgradu opštine, ali i da se specijalna policija povuče.

Vojnici italijanskog Kfora stacionirani su u velikom broju na platou u centru Leposavića, a iza njih su vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Magistralni put Leposavić – Sjeverna Mitrovica je prohodan, pored puta stacionirane su policijske patrole, prenosi Nova.rs.

Administrativni prelaz Jarinje otvoren je za saobraćaj.

12.30 - Okupljeni Srbi čekaju da se povuku specijalci iz zgrade opštine Zvečan

Stotinjak Srba okupljeno je u Zvečanu gdje čekaju da se iz zgrade opštine povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU, javlja dopisnik Srne.

Pripadnici poljskog i američkog Kfora u kordonu obezbjeđuju plato ispred zgrade opštine, a prilaz nije dozvoljen ni novinarima.

Među okupljenim Srbima su predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić koji su potvrdili da su tokom jučerašnjeg dana vođeni pregovori sa predstavnicima Kfora, ali da dogovor nije postignut.

Istovremeno se u Zubinom Potoku okupilo nekoliko stotina mještana ispred zgrade opštine koju takođe obezbjeđuju jake snage Kfora.

Situacija je mirna i u Leposaviću, gdje više desetina mještana stoji ispred zgrade opštine koju obezbjeđuju američki pripadnici Kfora.

11.20- Petković: Zahtevamo hitno puštanje na slobodu Obrenovića i Petkovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da od međunarodne zajednice zahtijeva da hitno pusti na slobodu Dušana Obrenovića i Radoša Petkovića, koji su juče uhapšeni u Zvečanu. On je za Tanjug rekao da je riječ o licima koja su mirno protestovala i nisu činila nikakvo nasilje.

-Želim da obavestim javnost da je Dušan Obrenović, ono što smo čuli od njegovog advokata, brutalno pretučen tokom hapšenja, ali i tokom večeri i noći, s obzirom da se Dušan i Radoš nalaze sada u južnom delu Kosovske Mitrovice. Bukvalno su kosovski policajci Albanci pretukli Boga u malom Dušanu i kad to kažem, mislim čak i bukvalno, jer su mu se dodatno svetili zbog toga što je 2016. godine prešao u pravoslavlje, pa je svoje ime Sulejman zamenio imenom Dušan, što mu je kršteno ime - izjavio je Petković

Kako je naveo, KFOR je rekao da će da pusti na slobodu četiri Srbina, međutim, puštena su samo dvojica.

-Slagali su i nisu pustili drugu dvojicu. Zahtevamo da hitno puste i Dušana i Radoša, pogotovu što je Dušan sada u jako lošem stanju. Zahtevamo i hitnu hiruršku intervenciju zato što ima posekotine po celom telu, verovatno ima i unutrašnje krvarenje i hematome po glavi i ne može da stoji - istakao je Petković. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je ovo apsolutno nedopustivo i naveo da je Dušanu Obrenoviću život ugrožen, jer je toliko pretučen da mu je izmijenjen i fizički opis.

10:57- MSP Kine: Protivimo se jednostranim akcijama Prištine, podržavamo napore Beograda

Kina podržava napore Srbije da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i protivi se jednostranim akcijama koje su preduzele privremene institucije samouprave u Prištini, saopštila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare, na pitanje o najnovijim dešavanjima na sjeveru KiM, istakla da Kina apeluje na sprovođenje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, prenosi Kineski međunarodni radio.

Mao Ning je dodala da Kina poklanja veliku pažnju situaciji na KiM.

-Savjetujemo NATO-u da iskreno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet relevantnih zemalja i da zaista radi stvari koje koriste regionalnom miru - naglasila je Mao Ning.

10.56 - Kosovska policija situaciju na sjeveru KiM ocenjuje kao mirnu, ali krhku

Takozvana kosovska policija ocijenila je danas da je situacija u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu mirna, ali krhka.

Tzv. kosovska policija navodi da se njeno angažovanje na osiguranju bezbjednosti tokom protesta u gradovima na sjeveru KiM nastavlja u koordinaciji sa Kforom, prenosi “Koha”.

 U saopštenju se za jučerašnje sukobe u Zvečanu ponovo optužuju građani koji protestuju, tražeći da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku sa severa KiM i da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština. Dodaje se da tzv. kosovska policija preduzima sve istražne radnje o jučerašnjim događajima.

9.10 - Dvojici uhapšenih Srba određeno zadržavanje

Radoš Petrović iz Kosovske Mitrovice i Dušan Obrenović iz Zvečana uhapšeni su u Zvečanu tokom sukoba Srba i pripadnika Kfora i određen im je pritvor, rekao je danas advokat Dejan Vasić.

-Njima je određem pritvor do 48 časova - rekao je Vasić novinarima.

On je naveo da je u policijskoj stanici u južnom dijelu Mitrovice posjetio Petrovića koji je u njegovom prisustvu izjavio da nije kriv.

Vasić je prenio da je Petrović ispričao da su ga pripadnici Kfora izvukli iz mase koja je sjedila na betonu.

Advokat je naveo da Petrović kaže da su ga branili pojedini pripadnici kosovske policije pošto su pripadnici Kfora na njemu "iživljavali, vukli ga i tukli".

Vasić je najavio da će danas najvjerovatnije dobiti rješenje na koje će uložiti žalbu.

Četvorica Srba uhapšeni su tokom jučerašnjeg sukoba građana okupljenih kod opštine Zvečan sa pripadnicima KFOR-a i tzv. kosovske policije.

8.59 - Ranjeni Galjak i dalje u životnoj opasnosti

Ranjeni Dragiša Galjak, u kojeg je pucao pripadnik kosovske policije, i dalje je u životnoj opasnosti, rečeno je Srni u bolnici u sjevernom dijeli Kosovske Mitrovice.

Ostalih pedesetak povrijeđenih u Zvečanu u sukobu sa Kforom i kosovskom policijom, zajedno sa bivšim predsjednikom opštine Zvečan Dragišom Milovićem, pušteni su kućama nakon ukazane pomoći.

Svi povrijeđeni su odbili da ostanu u bolnici, pa se jedan broj njih nalazi na kućnom liječenju.

Direktor bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je sinoć da Galjak ima prostrijelne rane lijeve polovine karlice i lijeve šake.

8.58 - Sijarto: Mađarski vojnici pri Kforu obavljali dužnost pod italijanskom komandom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta zainteresovana za mir i spokoj na Zapadnom Balkanu i dodao da tome doprinose stotine mađarskih vojnika raspoređenih na KiM i u BiH.

Naveo je da su mađarski vojnici pri Kforu u Zvečanu u ponedjeljak obavljali svoju dužnost pod italijanskom komandom, kao i da ih je prilikom nemira nekoliko povrijeđeno.

-Mađarski vojnici koji služe u Kforu na Kosovu pod italijanskom komandom raspoređeni su u naselju Zvečan. Mađarski vojnici su obavljali svoje dužnosti po naređenju koje su dobili, pri čemu je nekoliko njiһ povređeno - napisao je Sijarto na Fejsbuku. Šef mađarske diplomatije je dodao da ranjenim vojnicima medicinsku negu pružaju Kfor i Oružane snage Mađarske.

9.00 - Orahovac: Uništen mural posvećen Novaku Đokoviću

 Mural u Orahovcu, posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću, uništen je tokom noći, javlja sajt radija Goraždevac.

Đoković je, nakon jučerašnje pobjede u prvom kolu Rolan Garosa, na kameri ispisao poruku; "Kosovo je srce Srbije - stop nasilju".

8.57 - Euleks: Najnovija eskalacija na KiM zabrinjavajuća i neprihvatljiva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je danas da je najnovija eskalacija nasilja na sjeveru Kosova zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

"Bezbednosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbegnu nasilje i da preduzmu mere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na severu Kosova", navodi se u pisanom odgovoru Euleksa Tanjugu.

Kako se navodi, Euleks će, u okviru okvira svog mandata, nastaviti da radi "sa odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova", kao i bezbjednosti svih zajednica na KiM kroz pojačane izviđačke patrole i u "bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom".

8.56 - Petković: Balkanski piroman Kurti juče je hteo da zapali ceo region

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da je za jučerašnji incident u Zvečanu odgovoran isključivo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i da su pripadnici Kfora, umjesto da zaštite Srbe, asistirali da "lažni gradonačelnik uđe u srpsku opštinu".

8. 40 - Nedeljković: Došli smo da sačekamo da svi odu

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obaviєestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

-Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima - kazao je Nedeljković.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će dio specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

-Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu - naveo je Nedeljković.

8.14 - Rama: Priština da sluša saveznike, da ne ide putem na kojem trpi štetu

Albanski premijer Edi Rama poručio je da Priština treba pažljivo da sluša saveznike i da ne ide putem na kojem tzv. Kosovo trpi štetu.

-To nije apel, nego potreba - napisao je sinoć Rama na Tviteru.

On je dodao da za povrede vojnika Kfora direktno smatra odgovornim "slijepe agresore".

-To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamjenjivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu - naveo je Rama.

Istakao je da se iz sukoba koji se ponavlja svake godine, sa Srbijom "koja izlaže svoje trupe na granici gdje je njena moć jednaka nuli" i Kosovom koje pokazuje nespremnost da finalizuje dijalog, "može izaći samo kroz dijalog i moćne saveznike".

8.13 - UNMIK osudio akcije koje su dovele do povređivanja pripadnika Kfora i civila

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade saopštila je da je uznemirena zbog nasilja na sjeveru KiM i akcija koje su do toga dovele, kao i da najoštrije osuđuje akcije koje su za posljedicu imale teške povrede pripadnika Kfora i civila.

-Neprihvatljivo je nasilje u bilo kom obliku, uključujući ono nad pripadnicima Kfora koji su raspoređeni da obezbijede sigurno i bezbjedno okruženje u skladu sa Rezolucijom UN 1244 - navodi se u saopštenju šefice UNMIK-a.

Ona je izrazila solidarnost sa Kforom i poželjela brz oporavak svima koji su danas povređeni.

-Gubitak života se mora spriječiti po svaku cijenu - naglasila je Zijade.

Pozvala je na deeskalaciju i akcije koje će dovesti do smirivanja tenzija i kretanja ka održivim političkim rješenjima, što je pre moguće.

U saopštenju se dodaje da će UNMIK nastaviti da blisko sarađuje sa svim međunarodnim predstavnicima na terenu.

8.10 - Gradonačelnik Zvečana otišao u mjesnu kancelariju u selu Lipa

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci izjavio je danas da nije otišao u centralnu kancelariju opštine, već u mjesnu kancelariju u selu Lipa.

Peci je za TV Kljan Kosova rekao da su on i njegov kabinet danas počeli da rade u kancelariji zajednice.

-Otišli ​​smo u kancelariju u selu Lipa u opštini Zvečan. Nismo otišli ​​u centralu zbog situacije - rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, takva odluka je doneta posle razgovora sa KFOR-om i tzv. kosovskom policijom.

-U razgovorima sa KFOR-om i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovdje. Vjerujem da ćemo se vratiti u centralu - rekao je Peci.

8.09 - Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku prisustvuje ministar odbrane Miloš Vučević, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je pozvao sinoć međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savjetu Evrope bez formiranja ZSO.

On je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

8.05 - Njemačka osudila napade na sjeveru KiM, pozvala na hitnu deeskalaciju

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na sjeveru KiM u kojima su povrijeđeni vojnici Kfora i civili i pozvalo na hitnu deeskalaciju.

-Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na sjeveru Kosova. u kojima su povrijeđene desetine vojnika KFOR/NATO i nekoliko civila. Naše misli su sa povrijeđenima, kojima želimo brz oporavak - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Dodaje se da je potreban hitan prekid svakog nasilja i svih akcija koje podstiču tenzije.

-Pozivamo Kosovo i Srbiju da se uključe u pregovore, bez ikakvog daljeg odlaganja i da nastave da rade na primjeni Sporazuma o normalizaciji, postignutog u februaru i martu, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom - ističe se u saopštenju.

Navodi se da Njemačka u potpunosti podržava specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u njegovim naporima da smanji napetosti.

8.00 - Kurti: Osuđujem napade na kosovsku policiju, Kfor i novinare

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je „zabrinut zbog napada na kosovsku policiju, pripadnike Kfora i novinare“.

-Dijelim zabrinutost zbog nasilja i osuđujem napade na kosovsku policiju, Kfor i novinare. Ultranacionalistički srpski grafiti na NATO vozilima su mračni podsjetnik na Kosovu. Zalažemo se za mir i sigurnost - napisao je Kurti na Tviteru.

7.17 - Zapaljena zastava Srbije u Gračanici

7.15 - Borel: EU osuđuje nasilje u Zvečanu, kroz dijalog pronaći političko rješenje

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilje u Zvečanu i poziva strane da deeskaliraju situaciju i odgovorno se ponašaju, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel.

On je na Tviteru još napisao da su akti nasilja nad pripadnicima KFOR-a i policije, nad predstavnicima medija i civilima - apsolutno neprihvatljivi.

Borel je poručio i da EU očekuje da se kroz dijalog pronađe političko rješenje za trenutnu situaciju.

7.10 - Meloni:Priština da izbjegne dalje jednostrane akcije, strane da odu korak unazad

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da je od suštinskog značaja da vlasti u Prištini izbjegnu dalje jednostrane akcije i pozvala sve uključene strane da odmah naprave korak unazad kako bi doprinijele popuštanju tenzija.

Ona je, istovremeno, najoštrije osudila, kako je navela, napad na misiju Kfor-a na sjeveru KiM.

-Od suštinskog je značaja da se izbjegnu dalje jednostrane akcije kosovskih vlasti i da sve uključene strane odmah naprave korak unazad, doprinoseći popuštanju tenzija - poručila je Meloni na Tviteru.

Ona je izrazila ''najoštriju osudu napada koji se dogodio na misiju Kfora''.

-Ovo što se dešava je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Nećemo tolerisati dalje napade na Kfor - dodala je.

Izrazila je "najiskrenija osjećanja bliskosti" sa italijanskim vojnicima koji su povrijjeđeni tokom nemira na KiM.

-Posvećenost italijanske vlade miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je maksimalna i mi ćemo nastaviti da radimo sa našim saveznicima - poručila je Meloni.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio da je na Kosovu i Metohiji povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora, od kojih troje teže, ali da su svi van životne opasnosti.

7.00 - Fon Kramon: Slanje policijskih snaga na sjever nije mudra odluka

Specijalni izvjestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ocijenila je, povodom posljednje eskalacije nasilja na KiM, da Priština nije trebala da šalje policiju na sjever KiM bez međunarodne podrške.

Ona je juče, nakon razgovora sa prištinskim vlastima, dodala da nije riječ o mudroj odluci i da pitanje ulaska u opštinske zgrade treba da bude dio dijaloga, prenosi "Koha".

Takođe je rekla da naoružane snage u tom dijelu KiM mogu biti zastrašujuće za obične građane.

Fon Kramon je izjavila da je upitno, čak i ako se de jure, ili pravno gledano, Priština ponaša u skladu sa svojim pravnim aktima, ulaziti u opštinske zgrade uz pomoć specijalnih policijskih snaga.

 -Da li je politički mudro, ako ste birali predsjednike sa nekoliko stotina glasova ili čak manje, a znate da većina nije izašla na ove izbore? Pitanje je da li je pametno ići uz podršku specijalnih policijskih snaga u pristup opštinskim zgradama? - istakla je zvaničnica Evropskog parlamenta.

Ona je još rekla da "zna" da nisu svi Srbi na sjeveru KiM protiv Prištine, ali da ih ovim nasilnim upadima prištinske vlasti "guraju ka Beogradu".

-A ako ih gurate prema Beogradu ili prema srpskim liderima, sa kojima se ne slažu, onda je ovo veoma loš signal - naglasila je Viola fon Kramon .

Izvjestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu je, takođe, rekla da bi pritisak međunarodne zajednice na Srbiju trebalo da se pojača.

6.31- Jutros mirno na sjeveru KiM

Jutros je na sjeveru Kosova i Metohije mirno, poslije sinoćnjeg sukoba pripadnika KFOR-a sa Srbima u Zvečanu.

U nemirima je povrijeđeno 52 Srba i oko 40 pripadnika Kfora.

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom noći nije bilo incidenata, a broj pripadnika KFOR-a je pojačan.

Vojnici se nalaze oko zgrada tamošnjih opština, gdje su građani juče protestovali, ali i oko zgrade opštine u Sjevernoj Mitrovici.

Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta opština sa srpskom većinom na sjeveru pokrajine.

Takozvana Kosovska policija i specijalci i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine.

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Njihov zahtjev je povlačenje specijalaca sa severa Kosova i Metohije, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u srpske opštine.

Albanski gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana danas neće ići u svoje kancelarije u zgradama tih opština.

Nakon nemira oglasio se gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećir, koji je za RTK rekao da neće ići u opštinske prostorije, dodavši da je takvu odluku donio i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci, prenosi prištinski portal Demokracia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana