Na servisu eBay na prodaju i lična dokumenta građana BiH

GS
Na servisu eBay na prodaju i lična dokumenta građana BiH

SARAJEVO - Na svjetskom kupoprodajnom servisu eBay pojavili su se lični dokumenti građana BiH, piše portal Kliks.

Riječ je o prodavcu iz BiH, a među dokumentima se nalaze i pasoši beba. Ima i dokumenata koji su aktivni i onih koji su već prodati, a većina njih je sa nedavno isteklim rokom. Lični podaci i fotografije vlasnika su javno dostupni.

Portal pojašnjava da se ove prodaje, zbog podešene zaštite, ne mogu vidjeti ako ste na eBay prijavljeni kao kupac iz BiH. Podaci su dakle dostupni samo ako se pretražuju izvan granice BiH.

Kliks navodi da je među artiklima na prodaju i lična karta osobe koja je nedavno na „Fejsbuku“ objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima.

U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cijene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara zavisno od toga koliko se dokumenata prodaje.

U Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je rečeno da se sa ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali te da nije jasno zbog čega neko želi na ovakav način kompromitovati drugu osobu s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

- Inače je poznata praksa da se izgubljeni dokument istog trenutka poništava i nije za upotrebu, a u Službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen nakon čega slijedi izrada novog. IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine - kazao je za direktor IDDEEA Arif Nanić.

Dodao je da se u protekle četiri godine, koliko je direktor IDDEEA, nisu dešavale ovakve situacije.

- Za takve slučajeve je inače nadležan MUP koji ga je izdao, da provodi istragu ukoliko je došlo do nekog falsifikovanja, a u izdavanju dokumenata u BiH učestvuju MUP, IDDEEA i kompanija koja izrađuje dokument . naglasio je.

Nanić je istakao da su prodaja i falsifikovanje ličnih dokumenata krivično djelo.

- Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u gdje su i izdati ovi dokumenti kako bi se provela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te krivične radnje i na kraju sankcionisali - poručio je Nanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana