MUP obilježava Dan policije: Uz građane Srpske i u najizazovnijim vremenima FOTO

GS
MUP danas obilježava 4. april, Dan Policije.
Foto: Srna | MUP danas obilježava 4. april, Dan Policije.

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske danas obilježava Dan policije - 4. april.

Na Centralnom spomen - obilježju kod sjedišta MUP-a u Banjaluci, u prisustvu najužeg rukovodstva Ministarstva, služen je parastos i položeni vijenci za 782 policajca poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijenac na Centralno spomen-obilježje položili su ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor policije  Darko Ćulum.

Lukač je čestitao Dan policije svim pripadnicima MUP-a, a građane je pozvao da poštuju sve mjere nadležnih institucija kada je riječ o suzbijanju širenja korona virusa.

- Moramo da se u ovom vanrednom stanju izborimo sa novim neprijateljem, koga ne vidimo, ali koji pokušava da nas ubija. Dakle, poštujte mjere nadležnih insitucija, Republičkog štaba za vanredne situacije, MUP-a i ostanite kod kuće - rekao je Lukač na obilježavanju Dana policije u Banjaluci.

On je naglasio da se policija svim snagama i kapacitetima bori da održi dobro bezbjednosno stanje u Srpskoj, kao i javni red i mir.

- Zahvaljujući građanima koji poštuju ove mjere, siguran sam da ćemo ovo zajedno da pobijedimo - istakao je Lukač.

On je napomenuo da je MUP obilježio Dan policije na skroman način s obzirom na to da je uvedeno vanredno stanje.

- Služen je parastos i položeni su vijenci na spomenik našim poginulim junacima u proteklom ratu kojima dugujemo zahvalnost sve što danas imamo, a to su Srpska i naša budućnost - rekao je Lukač.

Dodao je da poginulii policajci nikada neće biti zaboravljeni.

Lukač je napomenuo da su policajci i u ovim izazovnim vremenima pokazali da su uz građane Srpske i da sve svoje poslove i zadatke obavljaju profesionalno i odgovorno, a u korist svih građana.

- Želim nam svima da što prije prevaziđemo izazove koji su pred nama, te izađemo iz krizne situacije živi, zdravi i spremni za sve poslove i zadatke na zaštiti bezbjednosti Republike - poručio je Lukač.

Za razliku od prethodnih godina, zbog epidemije virusa korona, ove godine nema organizovanog programa i brojnih planiranih aktivnosti.

Povodom Dana policije organizovano je dobrovoljno davanje krvi.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ MUP-a.

Policija, kao jedina oružana formacija, stub je očuvanja bezbjednosti Republike Srpske, a njeni pripadnici svakodnevno brinu o bezbjednosti građana i njihove imovine širom Srpske.

Glavne organizacione jedinice Policije Republike Srpske su policijske uprave koje su u skladu sa formacijskim promjenama iz 2017. godine naslijedile nekadašnje centre javne bezbjednosti.

Za složenije policijske zadatke zaduženi su pripadnici Žandarmerije, a najelitnija formacija je Specijalna antiteroristička jedinica.

Obilježavanje

Dan Policije skromno je obilježen i u nekim lokalnim zajednicama.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović danas je povodom obilježavanja Dana policije odao počast poginulim fočanskim policajcima u proteklom ratu.

Iz Policijske uprave Foča je poručeno da oni nisu i da ne smiju biti zaboravljene kolege koji su izgubili živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kostović je zajedno sa saradnicima prislužio svijeće ispred spomen-ploče na zgradi ove uprave.

Pripadnici Policijske stanice u Kotor Varošu danas su, povodom Dana policije Republike Srpske, položili vijence na Spomen-ploču poginulim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor Varoš.

Parastos je služio arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić koji je rekao da su poginuli policajci heroji, jer su dali život za odbranu Republike Srpske.

- Njihove žrtve ne smiju biti zaboravljene - poručio je Narić i pohvalio zaposlene u Policijskoj stanici što se svake godine okupljaju na ovaj dan i molitvom odaju pomen kolegama.

Komandir Policijske stanice Kotor Varoš Igor Kovačević rekao je da je bezbjednosna situacija na području opštine u svim segmentima na zadovoljavajućem nivou.

Sve planirane aktivnosti povodom Dana policije - 4. aprila u Novom Gradu su otkazane u skladu sa mjerama suzbijanja širenja zaraze virusom korona, izjavio je komandir Policijske stanice Milan Trivanović.

Trivanović je rekao da su službenici Policijske stanice Novi Grad učestvovali u akciji dobrovoljnog davanja krvi koju je organizovala Policijska uprava Prijedor.

Bezbjednosnu situacija u ovoj opštini, Trivanović je ocijenio dobrom.

U Doboju su juče pripadnici dobojske Policijske uprave  položili cvijeće i minutom ćutanja odali počast za 127 poginulih pripadnika ove uprave u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Polaganje cvijeća i služenje parastosa, zbog novonastale situacije u vezi sa virusom korona, održano je u užem krugu ljudi.

I policijska uprava Trebinje juče je obilježila Dan policije, polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima trebinjskog Centra javne bezbjednosti u proteklom ratu.

Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo danas su povodom obilježavanja Dana policije položili cvijeće i prislužili svijeće na spomen-obilježje za 138 poginulih pripadnika u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijenci su položeni u čast svih 138 pripadnika tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

U Crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas je, povodom Dana policije Republike Srpske, služen parastos, a u prostorijama zgrade Policijske uprave položeno je cvijeće i prislužene svijeće ispred spomen obilježja pripadnicima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Odajući počasti kolegama koji su dali život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje Republike Srpske, Policijska uprava Prijedor pokazala je da njihova žrtva nije i ne smije biti zaboravljena - saopšteno je iz ove uprave.

Parastos i polaganje cvijeća obavljeno je u prisustvu rukovodstva Policijske uprave Prijedor, policijskih službenika i predstavnika Mjesne boračke organizacije MUP-a Republike Srpske CJB-SJB Prijedor, Mjesne boračke organizacije pripadnika 7. Odreda brigade specijalne policije i Boračke organizacije Grada Prijedora.

Predstavnici Policijske stanice Sokolac danas su položili cvijeće na spomen-obilježja poginulim kolegama u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
U Policijskoj stanici Sokolac rekli su Srni da su Dan policije obilježili odavanjem počasti, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen-ploču u objektu stanice.

Povodom Dana policije Republike Srpske cijeće je položeno i na spomen-obilježje nekadašnjem načelniku Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Željku Markoviću, koji je ubijen u septembru 2002. godine, kao i na spomenik prvom ministru unutrašnjih poslova SAO Romanija Zoranu Cvijetiću.
Dan policije Republike Srpske, kako ističu na Sokocu, obilježili su u skladu sa preporukama MUP-a zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

Čestitke

Zvaničnici Srpske čestitali su Dan policije Republike Srpske Lukaču, Ćulumu i svim pripadnicima MUP-a Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan policije sa željom da MUP Srpske i dalje bude garant bezbjednosti, stabilnosti i vladavine zakona u Republici Srpskoj.

- Pripadnici Policije Republike Srpske nebrojeno puta su do sada pokazali da su uvijek uz svoj narod i Republiku Srpsku. Iako obavljaju najteže poslove, čine to dostojanstveno i s toga je obaveza institucija Republike Srpske da ulažu u policiju, jer je to ulaganje u budućnost - poručio je Dodik.

On je ukazao da se snaga policije Srpske vidi i danas u vrijeme kada se Republika, kao i cijeli svijet bori protiv pandemije virusa korona.

 - MUP Srpske je u ovom kriznom vremenu sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje Republici Srpskoj i njenim građanim s ciljem suzbijanja širenja zaraze na dobrobit svih nas - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je policija jedan od stubova opstanka Republike Srpske i garant njene bezbjednosti, kao i bezbjednosti svih građana Srpske.

- Želim da vam zahvalim na svemu što ste učinili kako bi se svi građani Republike Srpske osjećali bezbjedno, jer svakom narodu je potrebna profesionalna, odgovorna i moderna policija i s toga smo ponosni na vas - istakao je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da se na Dan policije, ali i svakog dana treba sjetiti i 782 pripadnika MUP-a koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske i odati im dužno poštavanje.

Čestitku povodom Dana policije uputila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je istakla da MUP predstavlja garanciju građanima Republike da će živjeti mirnije i bezbjednije, a da će Republika Srpska uživati stabilnost koju zaslužuje.

Cvijanovićeva je uputila svoje čestitke i navela da je dan kada je formirana Policija Republike Srpske jedan od najvažnih datuma koji se obilježava u Srpskoj.

Istakla je da je uloga policijskih službenika izuzetno značajna u ovom teškom vremenu za Srpsku koja se, kao i cijeli svijet, suočava se velikim izazovima pandemije virusa korona.

- S ciljem kontrole i suzbijanja širenja ove pošasti, sprečavanju narušavanja javnog reda i mira i sprovođenja ustanovljenih mjera i aktivnosti, pripadnici policije stavili su sve svoje kapacitete u funkciju kako bi organizovali funkcionisanje života u vanrednim okolnostima i očuvali zdravlje i živote naših građana - navela je predsjednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da se na Dan policije s velikom zahvalnošću i posebnim pijetetom Republika Srpska sjeća svih pripadnika policijskih snaga, učesnika odbrambeno-otadžbinskog rata, koji su utkali život i dijelove tijela u temelje Republike Srpske, štitići svoj narod i slobodu koju danas uživaju građani Srpske.

- Ubijeđena da ćete i u budućnosti biti garant bezbjednosti i stabilnosti u Republici Srpskoj, želim vam da i dalje uspješno ostvarujete svoje planove i postižete još veće uspjehe i rezultate u radu - navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u čestitki povodom Dana policije Srpske, da je Policija jedan od najvažnijih stubova društva, oslonac i garant bezbjednosti svih građana Republike.

On je izrazio posebnu zahvalnost svim pripadnicima policije jer u ovoj teškoj situaciji izazvanoj pojavom virusa korona, požrtvovanim radom i zalaganjem, stavljajući na raspolaganje sve svoje resurse, daju nemjerljiv doprinos u zaštiti života i zdravlja svih građana.

- Vlada Republike Srpske je strateški opredijeljena da i dalje radi na jačanju i modernizaciji Policije Srpske da bi mogla da odgovori na sve izazove i u budućnosti - naveo je Višković u čestitki.

Višković je naglasio da se na ovaj dan sa dubokim poštovanjem sjećamo i odajemo priznanje svim pripadnicima MUP-a koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu položili svoje živote u odbrani Republike Srpske.

- Želim vam puno zdravlja, sreće i uspjeha i na ličnom i na profesionalnom planu - naveo je premijer Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u čestitki povodom Dana policije Srpske, izrazio je ponos što Srpska danas ima jaku, stabilnu, savremenu, profesionalnu i veoma organizovanu policijsku strukturu koja je temelj daljeg razvoja i izgradnje Republike i zaštite prava, bezbjednosti i imovine svih građana.

- Policija i MUP Republike Srpske su garant zaštite ustavnog poretka Srpske, poštovanja vladavine prava i zakona i očuvanja opšteg mira i bezbjednosti u interesu stabilnosti Republike, njenih institucija i bezbjednosti svih naših građana - naveo je Čubrilović u čestitki.

On je naglasio da je policija Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos u odbrani slobode srpskog naroda i opstanku Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Veliku zahvalnost zbog toga moramo izraziti svim pripadnicima policije koji su u toj borbi učestvovali, a posebno sjećanje i poštovanje iskazati prema svima koji su dali život - naveo je Čubrilović.

On je pohvalio nastojanja i mjere koje se preduzimaju na daljem jačanju MUP-a i Policije Republike Srpske, kako u materijalnom, tako i u kadrovskom i tehničkom smislu, uz izgradnju novih policijskih centara i objekata za obuku.

- Želim vam uspjeh u budućem radu! - poručio je Čubrilović.

Veterani službi bezbjednosti Republike Srpske uputili su čestitku povodom Dana policije u kojoj su iskazali snažnu podršku svim pripadnicima MUP-a koji, i u vanrednim uslovima izazvanim virusom korona, profesionalno izvršavaju zadatke, te poručili da su spremni da pomognu u slučaju potrebe.

U čestitki upućenoj ministru Lukaču i direktoru Policije Ćulumu, veterani su svim pripadnicima službi bezbjednosti Srpske poželjeli zdravlje, sreću i uspjeh u radu i razvoju MUP-a i u izvršavanju složenih, često po život opasnih, zadataka u zaštiti lične i imovinske bezbjednosti građana, na dobrobit slobodne i demokratske Republike Srpske.

- I danas želimo da zajedno sa aktivnim pripadnicima očuvamo sjećanje na 782 pripadnika, junaka iz naših redova koji su u stvaranje Ministarstva i Republike Srpske u temelje otadžbine ugradili svoje živote -navodi se u čestitki.

Veterani su izrazili žaljenje što ove godine Dan policije ne mogu obilježiti kako je bilo planirano.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je Dan policije svim pripadnicima MUP-a Republike Srpske sa željom da i dalje savjesno, profesionalno i efikasno obavljaju povjerene zadatke čineći tako život svakog građanina bezbjednijim, a Republiku Srpsku stabilnijom.

Jugović je naglasio da i danas, u ovim teškim i izazovnim vremenima, Policija Republike Srpske pokazuje svoju predanost i odgovornost.

U čestitki Jugović je zahvalio policiji što svakodnevnim zalaganjem i predanošću svojoj profesiji brinu o bezbjednosti svih građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana