Mostarski HDZ BiH: CIK mora da odgovara za kriminalne radnje

Srna
Mostarski HDZ BiH: CIK mora da odgovara za kriminalne radnje

MOSTAR- Gradski odbor HDZ-a Mostar smatra da nije mogu moguće objaviti konačne rezultate lokalnih izbora u Mostaru i da rukovodstvo Centralne izbore komisije mora da podnese ostavke i odgovara za kriminalne radnje koje su omogućili.

Mostarski odbor HDZ-a smatra da izborni ciklus još nije završen niti je moguće objaviti konačne rezultate, jer predmet koji je formiralo kantonalno Tužilaštvo još nije okončan, a od ishoda istražnih radnji, utvrđivanja okolnosti i činjenica direktno zavisi izborni rezultat, odnosno raspodjela mandata.

Ocijenili su da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH nespremna da očuva zakonitost, transparentnost i integritet izbornog procesa i rezultata izbora u Mostaru.

- Istovremeno daje odgovor na pitanje što je bila motivacija za protivzakonito imenovanje pojedinih članova ove institucije - naveli su iz Gradskog odbora HDZ-a u Mostaru.

Gradski odbor HDZ-a je poručio da će Mostar će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili izborni rezultat i integritet ovih izbora, jer na izborima biraju birači, a ne brojači.

CIK BiH je na hitnoj održanoj 3. januara donio Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, ostavljena je mogućnost podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana.

- Sve se događa prema procedurama predviđenim zakonom kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova čime se direktno uticalo na izborni rezultat - naveli su iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar.

Dok je trebalo "pronaći" glasove za pojedine političke stranke kako ne bi doživjeli debakl, iz mostarskog HDZ-a su napomenuli da se tada nikome nije žurilo i sve je bilo u rokovima i sasvim dovoljno vremena za temeljnu obradu izbornog materijala.

- Kada je to završeno, žuri se sa objavom rezultata iako do zakonskog roka ima pune dvije sedmice, ali sada je cilj što prije završiti kako bi zataškali izbornu prevaru i organizovani kriminal - istakli su iz Gradskog odbora HDZ-a u Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana