Monika Mijić: Imenovanje v.d. zastupnika spriječiće štetu jer BiH niko ne zastupa u Evropskom sudu

S.K.
Monika Mijić: Imenovanje v.d. zastupnika spriječiće štetu jer BiH niko ne zastupa u Evropskom sudu

SARAJEVO – V.d. agenta BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić rekla je za „Glas Srpske” da očekuje da će sa imenovanjem novog ministra za ljudska prava i izbjeglice biti riješen problem zastupanja BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Napominje da je ona pravno u statusu v.d. agenta, ali da faktički nije jer jer ju je Ministarstvo za ljudska prava bez ikakvog obavještenja 25. marta odjavilo sa osiguranja u Poreskoj upravi, a od 27. aprila fizički joj je onemogućen ulaz u kancelariju iz koje su izbačene njene stvari.

Odlukom Upravne inspekcije Ministarstva pravde i Odbora državne službe za žalbe je potvrđeno da joj je radni odnos nezakonito prekinut i da Mijićeva treba da vrši funkciju v.d. zastupnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava do okončanja konkursne procedure, ali ovo pitanje još nije riješeno.

- BiH nema nikoga da je zastupa pred Evropskim sudom za ljudska prava. Očekujem da će sada kada je napokon imenovan ministar, ovo ministarstvo postupiti u skladu sa zakonom i vratiti me na posao, a tako će BiH imati bar jednog v.d. zastupnika čime će se spriječiti šteta po interese BiH i njenih entiteta i kantona - rekla je Mijićeva.

Ona je istakla da je potrebno da Ministarstvo za ljudska prava bez odlaganja izvrši rješenje Odbora za žalbe kako bi BiH imala barem jednog v.d. agenta.

-Nakon toga je potrebno imenovati još dva, naravno samo osobe koje ispunjavaju uslove za taj posao - upozorila je Mijićeva.

Ona je podsjetila da je cijeli problem u vezi sa institucijom agenta nastao zbog nezakonitog imenovanja Belme Skalonjić i Sandre Malešić za agente 2016. godine.

- Nevjerovatno je da neko nakon dvije sudske presude kojima je utvrđeno da ove osobe ne ispunjavaju uslove za to radno mjesto uporno predlaže te osobe - konstatovala je Mijićeva.

Mijićeva napominje da agenti brane BiH, između ostalog, i u velikom broju predmeta u kojima se pojedinci žale zbog nepoštovanja sudskih presuda.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je nakon jučerašnje sjednice da u Savjetu ministara da nije bilo volje za sprovođenje odluka Upravne inspekcije Ministarstva pravde i Odbora državne službe za žalbe prema kojima Mijićeva treba da vrši funkciju v.d. zastupnika.

Grubeša je rekao da je Savjet ministara juče da trebao da imenuje v.d. zastupnika, te da on nije podržao imenovanje Skalonjićeve i Malešićeve, budući da je u dvije presude Suda BiH, a najnovijom iz novembra prošle godine, utvrđeno da ne ispunjavaju uslove za radno mjesto zastupnik.

-Imajući u vidu stav Suda BiH, nije logična podrška njihovom imenovanju. Problem koji sada postoji, odnosno to da Kancelarija zastupnika nema rukovodioca, mogao se jednostavno prevazići - samo je Ministarstvo za ljudska prava trebalo postupiti po rješenju Odbora državne službe za žalbe. Tim rješenjem je utvrđeno da Ministarstvo za ljudska prava nije moglo odjaviti v.d. sa Poreske uprave i naloženo je vraćanje na ranije stanje. I Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH je utvrdila neovlašteno postupanje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice - pojasnio je Grubeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana