Mokri i klizavi kolovozi u centralnim i jugoistočnim krajevima

Srna
Mokri i klizavi kolovozi u centralnim i jugoistočnim krajevima

BANjALUKA - U centralnim i jugoistočnim krajevima Republike Srpske jutros se vozi po pretežno vlažnim ili mokrim i klizavim kolovozima.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske pažnju skreću na povremeno jake udare vjetra, kao i na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, te savjetuju opreznu vožnju i podsjećaju da je zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu regionalnog puta R-459, Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom.

Iz AMS preporučuju svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši /stara oznaka M-16/ u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja /osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova/. Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put.

Iz pravca Gradiške petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela “Ćubić” preusmjeravaju se na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. /Radovi su planirani do 19. aprila/.

AMS Srpske preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog izvođenja radova u tunelu Brčigovo na magistralnom putu MI-114 /stara oznaka M5/, dionica Sastavci-Ustiprača, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Iz AMS vozače mole da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na relacijama puteva međuentitetska granica Stanić Rijeka - Doboj -međuentitetska granica Karuše /7. januara - 25. januara/, međuentitetska granica Hrgovi - Donji Blaževac - Lončari - međuentitetska granica Lepnica /29. decembar 2020. - 29. januar 2021/ i međuentitetska granica Banj Brdo - granični prelaz Rača /15. januar - 31. januar 2021/ kretaće se prevoz vangabaritnog tereta.

Iz AMS vozačima skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš-Obodnik. /do 1. juna /

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu R-476a Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina - Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici /opština Novi Grad/, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabranjen je saobrćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2 - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo rješenje je na snazi od 24. decembra 2020. godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini - granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U informativnoj službi AMS Srpske, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra ovog saveza o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

Vozače se poziva da obavijeste AMS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj 1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj vozači mogu dobiti i na mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana