MO BiH: „Skaut“ uzima viškove naoružanja

Srna
MO BiH: „Skaut“ uzima viškove naoružanja

SARAJEVO- Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je da se sva sredstva koja idu u posjed zagrebačkoj firmi „Skaut“, predaju u skladu sa presudom Suda BiH, navodeći da izvršenje presude neće umanjiti opremljenost i borbenu gotovost Oružanih snaga BiH.

U saopštenju je navedeno da su se oglasili povodom „učestalih pisanja medija o navodnoj pljenidbi materijalno tehničkih sredstava (naoružanje i municija) iz skladišta Oružanih snaga BiH, a na osnovu presuda Suda BiH i Rješenja o izvršenju predmetne presude u korist „Skauta“.

Iz Ministarstva odbrane navode da je riječ o presudi od 15. marta 2017. godine i rješenju Suda BiH o izvršenju od 20. decembra 2019. godine kojim se predaju „viškovi“ odnosno neperspektivna vojna imovina u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH od 10. juna 2009. godine i rješenja o viškovima od 14. maja 2009. godine.

-Radi se o različitim vrstama i količinama municije i naoružanja (ukupno 68 stavki), a shodno ugovorima koje su zaključila i potpisala bivša entitetska ministarstva odbrane. Ministarstvo odbrane je, u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH samo njihov realizator - ističe se u saopštenju.

Presudom je obuhvaćena i municija kalibra 12,7 milimetara koja je svrstana u viškove, te kao takva i nije deficitarna za potrebe Oružanih snaga BiH (starost ove municije je između 30 i 55 godina).

Iz resornog ministarstva ističu da je evidentno da izvršenje ove presude neće umanjiti opremljenost i borbenu gotovost Oružanih snaga BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana