MMF: Neizvjesnost u vezi sa vakcinacijom umanjuje šanse za oporavak

GS
MMF: Neizvjesnost u vezi sa vakcinacijom umanjuje šanse za oporavak

NjUJORK – Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje se da će se privredni rast BiH ove godine oporaviti, iako neizvjesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede.

-  U narednom periodu, odlučni napori u reformama i politički konsenzus bit će presudni za poticanje održivog oporavka – naveli su izvršni direktori MMF-a.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaključio je 24. februara konsultacije s BiH, objavljeno je na stranici ove institucije, prenosi portal Kliks.

Za ovu godinu MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 odsto, nakon pada od 5,5 prošle godine.

U MMF-u podsjećaju da je prije početka pandemije kovida-19 makroekonomska situacija u BiH bila stabilna, a izgledi povoljni.

- Rast privredne aktivnosti približavao se svom potencijalu, potpomognut porastom ulaganja u javnu infrastrukturu i spoljnom potražnjom. No, ekonomski rast bio je ispod brzine potrebne za ubrzano sustizanje Evropske unije. Iako je stopa nezaposlenosti opadala, i dalje je visoka među mladima i ženama - stoji u zaključku.

Pandemija je, dodaje se, imala ozbiljne štetne učinke na ekonomiju i stanovništvo. Nakon stabilizacije dnevnih slučajeva tokom ljeta, dnevne infekcije ponovo su porasle početkom drugog talasa, a stopa smrtnosti bila je posebno visoka.

- Na ekonomsku aktivnost ozbiljno su uticala zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje. Turizam je zaustavljen, a doznake iz inozemstva su se strmoglavile. Fiskalne rezerve nakupljene posljednjih godina omogućile su brz i snažan odgovor na pandemiju i njene posljedice. Povezane mjere uključivale su značajnu podršku zdravstvenom sektoru, podršku teško pogođenim firmama i povećanu potrošnju za nezaposlenost - navode, između ostalog, iz MMF-a.

Uz to, uvedeni su moratorijumi na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije.

Vlasti su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja i poboljšanju funkcioniranja tržišta rada.

- Međutim, institucionalne slabosti, posebno na nivou BiH, slaba vladavina zakona, loša kvaliteta javne infrastrukture i kašnjenja u sprovođenju ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja . navode iz MMF-a.

Izvršni direktori MMF-a pohvalili su vlasti zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i kompanija.

Oni su pozdravili mjere usvojene radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije. Podrška bi trebala sve više ciljati najugroženije sektore privrede i ranjiva domaćinstva.

Date su i brojne druge preporuke. Direktori su, između ostalog,  ukazali na potrebu jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, napominjući važnost razvoja kapaciteta i jačanja institucija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana