Mlađen Cicović za “Glas Srpske”: Sloga nam nikad nije bila potrebnija

Vedrana Kulaga Simić
Mlađen Cicović za “Glas Srpske”: Sloga nam nikad nije bila potrebnija

Vrijeme u kojem živimo i vidimo šta se i sa kojih sve strana nadvija i prijeti Srpskoj i Srbiji, vjerujem da moramo češće i glasnije ponavljati o nikad prečem jedinstvu, jer nas zaista samo sloga i čvrsto uvjerenje u snagu srpske sloge i jedinstva može održati, pa da ne kažem i spasiti.

Poručio je to za “Glas” šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, najavljujući desetu po redu manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji”.

- Srbija i Srpska jesu jedan informativni, kulturni i jezički prostor, ma koliko i kakvih granica da nam još nametnu. Lijepo je rekao pjesnik, mada poznatiji kao glumac, Zoran Rankić: „S obe strane Drine žive prekodrinski Srbi” - istakao je Cicović.

GLAS: Šta je urađeno u cilju održavanja ovogodišnje manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”? Kakav program pripremate?

CICOVIĆ: Tradicionalnu manifestaciju Predstavništva pod naslovom “Dani Srpske u Srbiji” ove godine ćemo početi 8. septembra u Beogradu, a završiti 14. septembra u Novom Sadu. Bićemo i u Subotici, Zrenjaninu, Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Vranju. Programima iz skoro svih naših krajeva, predstavićemo Republiku Srpsku kroz kulturu, nauku, prosvjetu, privredu, umjetnost i tradiciju. O kvalitetu svakog programa uvijek vodimo računa, a sada i više jer u ovoj godini slavimo 30. godina Srpske te mali jubilej ove manifestacije jer je deseta po redu.

GLAS: Da li ima noviteta u odnosu na ranije godine u programu?

CICOVIĆ: Uvijek ima nešto novo, kako u programima i umjetnicima, tako i u načinu prezentacije, a u okviru privrednog dijela imaćemo promocije turističke ponude Srpske u Beogradu i Novom Sadu u okviru koje će biti i izložba fotografija na foreksu “Doživi Srpsku”, kojom ćemo predstaviti sve ljepote Srpske, imaćemo i prezentaciju slobodne zone Subotica kao primjer dobre prakse za gradove i opštine. Uz to je i bratimljenje gradova i opština Srpske i Srbije, posjete delegacija iz Srpske gradovima domaćinima u Srbiji, gdje će se razgovarati o mogućnostima saradnje i biti predstavljeni investicioni potencijali Republike Srpske.

GLAS: Šta su pokazale dosadašnje manifestacije? Da li su, kako ste poručili lani, postale najljepši most koji spaja srpski narod s obje strane Drine?

CICOVIĆ: To pitanje bi više pristajalo publici u Srbiji nego meni, jer je ona ta koja nepogrešivo ocjenjuje sve što se ponudi, ne samo koliko joj se to trenutno dopada, nego i koji značaj ima za odnose, na jednom nivou između institucija koje u nekom programu sarađuju, a onda i na ukupnom nivou saradnje Srpske i Srbije. Odgovori i odjeci jesu pohvalni i to nas podstiče da dalje radimo. Dakle, dosadašnje manifestacije su pokazale kako je naša želja da pokušamo da napravimo nešto kako bismo građanima Srbije i Srbiji, u samo nekoliko dana, predstavili ono što svakog dana radimo u Predstavništvu - da im približimo Srpsku te podignemo i produbimo saradnju našeg naroda s dvije strane Drine. I dalje mislim da su “Dani Srpske u Srbiji” lijep, dobar, potreban, koristan i na više načina značajan most iskrene saradnje Srpske i Srbije. Vjerujem da će to i ubuduće biti.

Saradnja

GLAS: Koliko u Srpskoj ima znanja o Srbiji i obrnuto? Može li i da li treba bolje i više?

CICOVIĆ: Sigurno je da mi u Srpskoj znamo više o Srbiji nego mi u Srbiji o Srpskoj, ali to nije i ne može biti mjera ničemu, pa ni eventualnom kvizu na tu temu. Ono što je važno za obje strane jeste odnos naroda na lijevoj i na desnoj strani rijeke koja nas spaja i naša privredna, kulturna, prosvjetna i umjetnička saradnja. Nikad saradnja nije bila ni bolja, ni veća nego sada. Zajedno definišemo strateške, infrastrukturne projekte jednako važne za Srpsku i Srbiju, zajedno pripremamo programe za nacionalnu grupu predmeta u osnovnom i srednjem obrazovanju, zajedno uspostavljamo kulturu sjećanja i slavimo Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave. Kruna svega toga jeste tamo gdje je i prvi uslov za to - odlična saradnja naših političkih predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana