Mladen Grujičić o zahtjevu bošnjačkih odbornika da OHR zaustavi izgradnju spomenika mira: SDA ponovo kroji kampanju na prošlosti

Vedrana Kulaga Simić
Mladen Grujičić o zahtjevu bošnjačkih odbornika da OHR zaustavi izgradnju spomenika mira: SDA ponovo kroji kampanju na prošlosti

SREBRENICA - Bošnjački odbornici u Srebrenici oštro su se usprotivili gradnji spomenika mira u toj opštini, te zatražili od visokog predstavnika Valentina Incka da zaustavi sve aktivnosti na tom projektu, što je za prvog čovjeka Srebrenice Mladena Grujičića jasan pokazatelj ko je za mir, saradnju i budućnost, a ko sve to koči ucjenama i ultimatumima.

Na inicijativu međunarodnih organizacija, Skupština opštine lani je usvojila odluku o izgradnji spomenika mira u Srebrenici. U saopštenju koje su potpisali bošnjački odbornici juče je istaknuto da se tome protive Bošnjaci i udruženja žrtava, navodeći da su OHR i Incko čvrsto obećali da će do obilježavanja godišnjice u Srebrenici nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, a od tada su već dvije prošle.

- Zakon još stoji u ladici visokog predstavnika, koji će ga sigurno još koristiti kao šarenu lažu prema preživjelim žrtvama obećavajući njegovo nametanje u novim projektima izjednačavanja žrtve i zločinca - navode bošnjački odbornici.

U saopštenju tvrde i da su prilikom donošenja odluke o gradnji spomenika usvojeni i određeni amandmani, koji nikada nisu realizovani, a tiču se razgovora o lokaciji na kojoj će biti izgrađen.

- Ako Incko odmah ne zaustavi radove na izgradnji spornog spomenika u centru opštine, Bošnjaci u Srebrenici će na dan otvaranja spomenika podići stub srama sa imenima onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid, imenima negatora genocida, a na vrhu stuba biće ime Valentina Incka, koji će biti svrstan među one koji su obećavali pomoć Bošnjacima u julu 1995. godine, a mi imamo gorka sjećanja kakvu smo pomoć međunarodne zajednice dobili - piše u saopštenju koje je potpisalo devet bošnjačkih odbornika.

Grujičić, s druge strane, poručuje da nema osnova za pobunu i da se sve radi smišljeno u vrijeme kada se priprema teren za lokalne izbore. Istakao je da Bošnjaci i dalje ucjenama pokušavaju da ostvare svoje ideje i želje.

- Ideja o gradnji spomenika je podržana na sjednici Skupštine opštine. Sjedili smo više puta i konačno došli do rješenja. Nikakvog osvrta na prošlost nema - istakao je Grujičić.

Naglasio je da namjera da se mladim ljudima u budućnosti pošalje jasna poruka da se rat nikada više ne ponovi.

- Da li nekome neke kvalifikacije odgovaraju ili ne, kao i priznanja, to nema veze sa spomenikom, idejom i politikom koja ide ka budućnosti. Oni koji su navikli da žive u prošlosti i da se na osnovu nje bogate i tome slično, protive se ovakvom projektu i pokušavaju da iskoriste svaku priliku da nekoga nečim ucijene - istakao je Grujičić.

Ovakve reakcije, kaže, remete odnose u koje se svi kunu, a jasno se sada vidi ko je za prijateljske odnose, a ko za ono drugo.

- Neke stvari su davno usaglašene, ali se sada sve politizuje jer su pred nama lokalni izbori i sada su ponovo Bošnjaci na potezu. To sve čini SDA preko udruženja, kao što je ono majki Srebrenice, jer sve što politika ne kaže ili možda i pogriješi, pokušavaju da isprave preko udruženja koja su ranjive kategorije - zaključio je Gručić.

Rokovi

Izgradnja spomenika mira i fontane koštaće 70.000 KM, a sredstva su obezbijedile međunarodne organizacije. Mladen Grujičić je istakao da je spomenik već trebalo da bude završen, ali je pandemija virusa korona i na to uticala.

- Sada nema nikakvih prepreka da se projekat nastavi i da uskoro bude i završen. Spomenik će biti postavljen - rekao je Grujičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana