Mjesecima reketirali preduzetnike

Nebojša Tomašević
Mjesecima reketirali preduzetnike

Tuzla - Pet osoba uhapšeno je juče u policijskoj akciji “Objekat” zbog sumnje da su reketirali vlasnike pojedinih kafića, restorana i preduzeća na području Tuzlanskog kantona i od njih uzimali novac kako bi im “čuvali posao” i da ih ne bi dirali.

Uhapšeni su Goran Ramić (43) iz Tuzle, B. N. (28) i N. V. (38) iz Banovića, te N. N. (40) i B. M. (36) iz Živinica.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su od vlasnika kafića, preduzeća i restorana tražili po nekoliko stotina do više hiljada maraka kako bi ih “čuvali”. Prijeteći, tjerali su vlasnike da ih angažuju kao obezbjeđenje lokala.

- Ukoliko neko od vlasnika ne bi želio da im plati reket, oni su u njihovim objektima pravili probleme i ometali ih u poslu. Nekima su prijetili da će ih pretući, polupati im lokal i slično - kazao je izvor blizak istrazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona saopštilo je da je akcija hapšenja sprovedena nakon  višemjesečne istrage.

- Svu petoricu sumnjičimo da su posljednjih nekoliko mjeseci uz upotrebu sile i ozbiljne prijetnje prema vlasnicima ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata obavljali ilegalno obezbjeđenje. Vlasnike su prisiljavali da čine radnje na svoju i na štetu tuđe imovine. Osumnjičeni su tako pribavili znatnu imovinsku korist - saopšteno je iz policije.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman kazao je da sve osumnjičene terete za krivična djela iznuda, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti.

Saznajemo da su svi osumnjičeni odranije poznati policiji po činjenju krivičnih djela. Uhapšeni Ramić je ranjavan tokom 2009. godine. Na njega je u maju pucao Abid Habibović ispalivši šest metaka od kojih ga je jedan pogodio u nogu. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u Upravi policije biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Nakon što ih ispita, postupajući tužilac će odlučiti o mjerama koje će preduzeti protiv njih. Saznajemo da će najvjerovatnije protiv većine biti predložen jednomjesečni pritvor.

Pretresi

Policija je tokom akcije “Objekat” pretresla pet lokacija na području Tuzle, Živinica i Banovića. Saznajemo da su pretreseni stanovi i drugi objekti koje koriste osumnjičena lica.

- Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta određena količina različitog oružja i municije, mobilni telefoni, uniforme koje koriste agencije za zaštitu lica i objekata. Pronađeni su i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljim krivičnim postupcima - rekli su u policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana