Mjere u Srpskoj produžene do 21. decembra

GS
Mjere u Srpskoj produžene do 21. decembra

BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije produžio je važenje ranije donesenih mjera prevencije širenja virusa korona do 21. decembra ove godine.

Štab je takođe donio odluku da žrtve porodičnog nasilja budu besplatno testirane na virus korona prilikom smještaja u sigurne kuće.

Ovim mjerama zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra. Od ove obaveze izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

- Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja - navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju - dodaje se u saopštenju.

Do 21. decembra ograničava se radno vrijeme na period od šest do 22 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr).

Ovim Zaključkom, do istog datuma, u periodu od 22 do šest  časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 21. decembra dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane Instituta za sprečavanje pojave i širenja "kovoda-19" na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od Instituta za javno zdravstvo, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema Zaključku, organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa. Takođe, dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz  blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog Zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim Zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona  u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona  u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj Zaključak.

Ovaj Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Testiranje za smještaj u sigurne kuće

Štab je takođe donio odluku da žrtve porodičnog nasilja budu besplatno testirane na virus korona prilikom smještaja u sigurne kuće.

Nakon što je prihvatio Informaciju o potrebi pružanja usluge testiranja žrtvama nasilja u porodici prilikom smještaja u sigurne kuće na virus korona, Republički štab je zadužio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da licima koja su žrtve nasilja u porodici, prilikom smještaja u sigurne kuće, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, omogući besplatno testiranje na virus korona.
Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Institut i nadležni centar za socijalni rad, odnosno služba socijalne zaštite.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana