Mitrović: Voditi računa o imovinskim pravima povratnika, posebno Srba

Srna
Mitrović: Voditi računa o imovinskim pravima povratnika, posebno Srba

BANjALUKA - Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović pozvao je danas sve uključene u usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige, takozvane harmonizacija podataka u Federaciji BiH /FBiH/ da sa povećanim stepenom pažnje vode računa o imovinskim pravima izbjeglih lica i povratnika u FBiH, što se posebno odnosi na lica srpske nacionalnosti.

"Izražena je bojazan udruženja izbjeglih i raseljenih lica da mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihovom vlasništvu ili posjedu, jer prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federaciji BiH predstavlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, već se objavljuju u Službenom listu i dnevnim novinama Federacije, bez pisanog poziva nosiocima imovinskih prava, što prema njihovim navodima postupak čini netransparentnim", saopšteno je iz Institucije ombudsmana.

Mitrović smatra korisnim da se sve osobe koje polažu pravo na priznavanje vlasništva ili drugog prava na nekretnini pozivaju da pravo prijave u roku od 60 dana od dana najave podneskom u dva primjerka i to dokažu.

Sa druge strane ombudsman Mitrović smatra korisnim i stavove Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, prema kojima će na zahtjev osobe koja tvrdi da može zahtijevati određeno pravo rok biti produžen najmanje za 90 narednih dana, kako bi im bilo omogućeno pribavljanje potrebnih dokaza.

Mitrović je dodao da osobe koje nisu bile u mogućnosti saznati za najavu postupka uspostavljanja imaju pravo u roku od 60 dana od dana saznanja za ovaj postupak, ali najduže godinu dana od početka postupka uspostavljanja, prijaviti svoje vlasništvo ili neko drugo pravo na nekretnini.

Ombudsman za ljudska prava BiH naglašava da je, bez obzira na zakonske garancije, potrebno preduzeti sve moguće mjere na podizanju transparentnosti procesa kako bi se izbjegle potencijalne zloupotrebe, kao i u svim drugim procesima i područjima od interesa za ostvarivanje prava prognanih i raseljenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana