Mitrović: Radom i zalaganjem do statusa od javnog interesa

Srna
Mitrović: Radom i zalaganjem do statusa od javnog interesa

Modriča - Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je danas da Boračka organizacija Srpske /BORS/ ne može dekretom da dobije poziciju jedine organizacije od javnog interesa, već da se mora dokazati radom i zalaganjem za prava porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

"Boračka organizacija je dvije decenije bježala od procesa traženja nestalih boraca, a danas bi da vodi glavnu riječ", rekao je Mitrović novinarima u Modriči, komentarišući stav BORS-a da jedino on može imati status organizacije od javnog interesa. 

Mitrović, koji je prisustvovao sastanku predstavnika opštinskih i regionalnih odbora Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, smatra da je degutantno govoriti o zahtjevima BORS-a, u kojem, kako je rekao, ima i onih koji su odgovorni za nestanak boraca i za pogibije u ratu.  

On je podsjetio da je Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske registrovana 1996. godine i da je jedina organizacija koja zastupa prava ovih kategorija, među kojima i pravo na zapošljavanje djece poginulih i nestalaih boraca.  

Prema Mitrovićevim riječima, besmisleno je da rukovodstvo BORS-a komentariše Akcioni plan zapošljavanja djece poginulih i zarobljenih boraca s obzirom da dokument nisu ni pročitali.  

"Na birou rada u Republici Srpskoj evidentirano je 3.000 djece poginulih i zarobljenih boraca čije bi zaposlenje primjenom Akcionog plana bilo riješeno u roku od dvije godine", rekao je Mitrović.  

Na današnjem sastanku usvojena je inicijativa rukovodstava Organizacije da se u svim odborima u Srpskoj, u naredna dva mjeseca, organizuju javne tribine o problemima u procesu traženja nestalih boraca i civila.

Tribine će biti organizovane i u vezi sa problemom zapošljavanja djece poginulih boraca, stambenom zbrinjavanju ove populacije, te o nastavku procesa posthumnog odlikovanja poginulih boraca koji je započet 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana