Mitrović pozdravlja odluku Ustavnog suda

Srna
Mitrović pozdravlja odluku Ustavnog suda

BANjALUKA - Ombudsman BiH Ljubinko Mitrović pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH kojom se odbacuje kao nedopuštena apelacija koju je podnio M.Č. protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske zbog toga što je očigledno neosnovana.

Mitrović ukazuje da se ovom odlukom pokazuju kao neosnovani i netačni napisi u članku objavljenom u “Dnevnom avazu” od 18. septembra 2017. godine pod naslovom “Iako prima platu veću od 4.000 KM da štiti ljudska prava: ombudsman pomaže u diskriminaciji Bošnjaka”, navodi se u saopštenju ombudsmana BiH.

On ističe da se, u skladu sa ličnim i profesionalnim opredjeljenjima, aktivno zalaže i štiti ljudska prava svih osoba na teritoriji BiH, bez obzira na njihovo nacionalno opredjeljenje.

Mitrović podsjeća da je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH 2018. godine sačinila Specijalni izvještaj o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH, kojim su rukovodiocima svih ovih agencija u BiH uputili preporuke.

Ove preporuke odnosile su se na to da u okviru svojih ovlaštenja preduzmu adekvatne mjere čiji će rezultat biti pravična zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, ali i pravičnija zastupljenost muškaraca i žena u strukturi zaposlenih.

U predmetnom postupku, koji je okončan osporenom odlukom Vrhovnog suda, odbijeni su apelantovi tužbeni zahtjevi kojim je tražio da se utvrdi da je tuženi Republika Srpska, Vlada Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, počevši od 15. oktobra 2016. godine, sprovodio diskriminaciju na nacionalnoj osnovi prema apelantu, tokom sprovođenja sistematizacije i unutrašnje organizacije radnih mjesta u Policijskoj upravi Zvornik.

U tužbenom zahtjevu se navodi da su apelanta direktno stavili u neravnopravan i nepovoljan diskriminišući položaj kod rasporeda na poslove i radne zadatke u odnosu na policijske službenike srpske nacionalnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana