Mitrović: BiH nije postala država ni 1992. godine, ni danas

Srna
Mitrović: BiH nije postala država ni 1992. godine, ni danas

BANjALUKA - BiH nije postala država kada je suprotno volji srpskog naroda proglasila nezavisnost 1992. godine, niti je to uspjela postati u proteklih 25 godina nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović.

On je dodao da je Republika Srpska kao država srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive dobila svoju potvrdu Dejtonskim sporazumom kao državotvorni entitet, zadržavši najveći dio svojih državnih nadležnosti, saopšteno je iz SNSD-a.

Mitrović je na tom planu podsjetio na riječi Ričarda Holbruka koji je ubjeđujući Aliju Izetbegovića da prihvati ime Republike Srpske, rekao - "Ne vjerujemo da ime Republika Srpska znači mnogo sve dok dobijate sve drugo – međunarodno priznanje, definisane granice, prihvatanje vašeg legalnog statusa. Ništa od ovoga ranije niste imali".

"Holbruk je u Dejtonu još rekao da žpostoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilnaž", podsjetio je Mitrović.

On je rekao da je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dato i previše BiH, a pogotovo neustavnim prenosom nadležnosti na nivo BiH.

"Nezavršeni rat koji vodi SDA i njen lider Bakir Izetbegović, neumjerenim zahtjevima za centralizacijom i unitarizacijom, godinama je potpomagan pristrasnim i antidejtonskim djelovanjem OHR-a i dijela međunarodne zajednice. To je BiH udaljilo od Dejtonskog sporazuma, vodeći je ka nepovratnom putu raspada, prvo faktičkog, a kasnije i formalnog", ocijenio je Mitrović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana