Mirović: Vojvodina će imati odjeljenje za saradnju sa Srbima u dijaspori

Srna
Mirović: Vojvodina će imati odjeljenje za saradnju sa Srbima u dijaspori

NOVI SAD - Mandatar za sastav pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je danas u Skupštini AP Vojvodine, izlažući program djelovanja u narednom četvorogodišnjem periodu, da će biti formirano odjeljenje za saradnju sa Srbima u dijaspori.

 “Pre svega, mislim na saradnju sa Srbima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj i drugim državama u kojim danas živi naš narod”, rekao Mirović.

On je posebno naglasio značaj rekonstrukcije zdravstvenog sistema.

“Upravo rekonstrukcija celokupnog pokrajinskog zdravstvenog sistema izvršena u proteklom mandatu olakšala je današnju izazovnu situaciju u vezi sa epidemijom virusa korona. Smem reći da će ova situacija trajati i dogodine, ali će vojvođanski zdravstveni sistem, zbog onog što je dosad u njega uloženo, to spremno dočekati”, naveo je on.

Mandatar je istakao da će buduća vlada finasijski podržati prelazak sa intenzivne na ekstenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

“To znači, da će nova vlada sadašnju poljoprivrednu proizvodnju u Vojvodini, sve više usmeravati sa ratarstva na voćarstvo, stočarstvo, vinarstvo i druge oblike ekstenzivne proizvodnje. Naravno, ulaganja će biti i u prerađivačke kapacitete”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, u fokusu buduće vlade biće mala i srednja poljoprivredna gazdinstva.

“Pored podrške malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima da uspešno posluju, nova vlada biće okrenuta i pomaganju subvencija poljoprivrednicima, kao i ženama poljoprivrednicima”, rekao je Mirović.

On je istakao da će nova vlada nastaviti sa ulaganjima i u vodoprivredni sistem Vojvodine.

“Reč je o realizaciji 18 projekata u čiju je realizaciju uloženo 43 miliona evra. Cilj je, da se u pokrajini može navodnjavati novih 105.000 hektara oranica”, rekao je Mirović i dodao da će to mnogo značiti rastu pokrajinske poljoprivredne proizvodnje.

Prema njegovim riječima, veliki infrastrukturni projekti izmijeniće iz temelja život u pokrajini.

“Veliki infrastrukturni projekti u potpunosti će izmeniti život pokrajine i zato se u njihovu realizaciju trebaju uključiti sve vojvođanske lokalne samouprave, jer će oni, pre svega, biti njima od velike koristi”, dodao je on.

Novi sastav buduće Pokrajinske vlade, pored predsjednika i četiri potpredsjednika, imaće 13 članova, koliko je imala i u prethodnom mandatu. /kraj/slk/mđ
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana