Ministri pojačanje u pregovorima sa Hrvatskom u borbi za prekategorizaciju graničnog prelaza

Vedrana Kulaga
Ministri pojačanje u pregovorima sa Hrvatskom u borbi za prekategorizaciju graničnog prelaza

NOVI GRAD - Lokalna vlast u Novom Gradu zvanično je pozvala za sto srpske predstavnike u Savjetu ministara BiH kako bi razgovarali o prekategorizaciji graničnog prelaza sa susjednom Hrvatskom i na taj način ponovo podigli rampu za teretni saobraćaj preko rijeke Une, a ministri bi se, sudeći prema iznesenim stavovima, uskoro mogli uključiti u rješavanje ovog problema.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača uputio je dopis predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, ministru transporta i komunikacija Vojinu Mitroviću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu u kojem je zatražio sastanak na kojem bi bilo razgovarano o prekategorizaciji graničnog prelaza u Novom Gradu.

Riječ je, naime, o temi kojom se opštinska vlast bavi od 2013. godine, kada je prelaz nakon ulaska Hrvatske u EU zatvoren za prevoz robe koja ne podliježe direktnom carinskom pregledu. Prvi ljudi opštine ističu da je u porastu robna razmjena između BiH i EU te da bi otvaranje prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj bilo od koristi svima.

- Želimo da taj prelaz ponovo ima raniji status. Dugo smo se bavili ovom temom, posebno putem Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske. Mislimo da smo riješili sve tehničke uslove i nedoumice. U dopisu tražimo sastanak kako bismo se dogovorili na koji način da bude riješen ovaj problem. Smatramo da nije dovoljno da se ovim pitanjem bavi samo mješovita komisija i da razgovor resornih ministara može dovesti do rješavanja ovog pitanja - rekao je Drljača.

Sa Tegeltijom i Košarcem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a Mitrović je za “Glas Srpske” istakao da je potrebno razgovarati o ovoj temi.

- Mnogi se moraju uključiti u taj posao. Razgovaraćemo na tu temu i vidjeti šta se i na koji način može uraditi. Naš zadatak, kao ministara, jeste da rješavamo probleme u Srpskoj i u FBiH, a konkretno u ovom slučaju radi se o poboljšanju prometa robe i usluga, što je značajno za stanovništvo kao i za privredu - rekao je Mitrović.

Sastanak Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, na čijem dnevnom redu bi ponovo bio granični prelaz Novi Grad, trebalo bi da bude održan u februaru u Zagrebu. Kao jedan od uslova za otvaranje mosta pominje se i njegova sanacija. Nadležni u Novom Gradu ranije su za “Glas” istakli da će, kada to bude urađeno, biti i urađena prekategorizacija, a most otvoren privremeno na tri mjeseca.

Novi Grad je, kao zainteresovana strana za prekategorizaciju graničnog prelaza, ranije angažovao ovlašćeni institut, čiji je nalaz potvrdio da most ispunjava uslove za teretni saobraćaj, a nalaz o kvalitetu mosta radila je i hrvatska strana. Privredni subjekti koji posluju sa firmama iz EU od zatvaranja graničnog prelaza za teretni saobraćaj imaju gubitke zbog povećanja troškova transporta robe, a inicijativu za otvaranje prelaza za teretni saobraćaj ranije su potpisima podržali čelnici 73 privredna subjekta iz BiH i Hrvatske.

Opasni otpad

Osim mosta preko rijeke Une, kako je navedeno u dopisu, jedna od tema sastanka predstavnika lokalne vlasti u Novom Gradu sa zvaničnicima u Sarajevu bila bi planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac u hrvatskoj opštini Dvor, nadomak granice sa BiH.

I taj problem je prisutan više godina, a planirana lokacija nalazi se u neposrednoj blizini Novog Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana