Ministarstvo finansija: Učešće Vidovićeve na sjednici upravnog odbora UIO legitimno i transparentno

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović učestvovala je na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i, štiteći interese Srpske i njenih građana, glasala za odluku o prvom privremenom poravnanju prema kojoj Federacija BiH treba da Republici Srpskoj doznači gotovo 12 miliona KM.

Vidovićeva je na sjednici UIO učestvovala u funkciji člana Upravnog odbora UIO iz Republike Srpske, poštujući Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske usvojen na 20. posebnoj sjednici 30. jula, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U skladu sa Zaključkom Narodne skupštine definisano je da se u donošenju odluka na nivou BiH treba učestvovati radi sprečavanja donošenja odluka suprotnih interesima Republike Srpske.

Usvojena odluka je veoma značajna za Republiku Srpsku, jer će republički budžet realizovati više prihoda od indirektnih poreza u odnosu na planirano, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Informaciju o učešću Vidovićeva na sjednici smo istog dana kada je održana objavili u medijima, zbog čega su komentari da se radi o nedozvoljenoj ili neprimjerenoj radnji upućeni samo u svrhu dizanja dnevnopolitičkih tenzija onih koji ne vode računa o interesima građana Republike Srpske, nego o svojoj vlastitoj promociji", navodi se u saopštenju.

Vidovićeva je kao član Upravnog odbora UIO na 53. sjednici glasala protiv predloženog Pravilnika o načinu postupanja ovlaštenih službenih lica Uprave prilikom zaustavljanja vozila na putevima unutar carinskog područja BiH. U dosadašnjem postupku inspektori su tražili asistenciju policije, jer jedino saobraćajna policija ima ovlaštenja da kontroliše i zaustavlja vozila.

Prema novoj odluci, isključuje se učešće policije, protiv čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te se radilo o sprečavanju donošenja akta štetnog po interese Republike Srpske. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je odluku o prvom privremenom poravnanju prema kojoj Federacija BiH treba da doznači Republici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana