Milunović: Srbi uz Ruse dali najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu

Srna
Milunović: Srbi uz Ruse dali najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu

FOČA - Srbi, koji su činili većinu u partizanskom pokretu, poslije Rusa su dali najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović na obilježavanju 79 godina od Bitke na Sutjesci.

Milunović je istakao da je 1943. godina bila prelomna u Drugom svjetskom ratu i da je partizanski pokret u Jugoslaviji dao veliki doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom, vezujući velike neprijateljske snage, čime je olakšana borba Sovjetskog saveza na istočnom frontu.

“Možemo da budemo ponosni na svoje pretke, koji su tada protiv najvećeg civilizacijskog zla digli oružje i borili se. Upravo imajući iskustva iz Drugog svjetskog rata i stradanja srpskog naroda, mi smo se u Odbrambeno- otadžbinskom ratu organizovali i borili za slobodu, s tim što ovaj put naši neprijatelji nisu naišli na goloruk narod”, rekao je Milunović.

Skupu na Tjentištu, koji je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su poštovaoci partizanskog pokreta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Sa skupa je poručeno da je potrebno da, onako kako danas, poslije toliko vijekova narod pamti Nemanjiće, Obiliće, Sinđeliće, Mišiće, i buduća pokoljenja pamte slavne borce antifašističkog pokreta i veliku cijenu koju su platili za slobodu svojih potomaka.

Član Predsjednštva SUBNOR-a Republike Srpske Rajko Ćapin rekao je da nigdje huk slobode nema takav odzvuk i težinu i da nigdje nije grandioznija poruka, kao kada se šalje sa vrleti Zelengore, iz Doline heroja na Sutjesci.

“Ovo je dan časne obaveze da čuvamo uspomenu i njegujemo pijetet prema ljudima koji su, ne žaleći svoje živote i svoje dijelove tijela, učestvovali i pobijedili mrskog okupatora i podarili nam slobodu i mir”, rekao je Ćapin.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević rekao je da je Sutjeska bila i ostala simbol prkosa, ponosa i uzletište u najtežim trenucima dramatične borbe za slobodu i uzvišene ljudske ideale pravde i istine.

“Sutjeska je naše svetilište, naše ogledalo da se vidi koliko smo obraz sačuvali i neprijatelja moralno nadvisili. Sutjeska su naši Termopili, gdje su mnogi poginuli, ali je izvojevana veličanstvena pobjeda. Klanjamo se do nezaborava vitezovima borbe za slobodu svog naroda”, rekao je Radojević.

Da se pokloni sjenima slavnih junaka na Tjentište iz Beograda je došla Mirjana Vunjak Žikić, rođaka Jovanke Broz.

“Žalosno je što nema više mladih i greška nas starijih je što to nismo uradili, uvek ima vremena, da mladi znaju gde su grobovi naših predaka”, poručila je Žikićeva.

Kotoranin Zdravko Dabižinović, čiji je otac Dušan ratovao u brigadi Save Kovačevića, svake godine dolazi na Tjentište.

“Drago mi je ovdje doći, posjetiti pale heroje”, rekao je Dabižinović.

Milan Lučić iz Prijepolja, sin jednog od junaka Bitke na Sutjesci Miloša Lučića, koji je jesenas preminuo u 98. godini, istakao je da su nedavno obilježili u Prijepolju 80 godina od formiranja Treće proleterske brigade.

“Ta brigada je zadnja prešla Sutjesku, pošto je bila u zaštitinici, i tokom te borbe imala je 282 poginula borca. Moj otac je u ratu četiri puta ranjavan, a na Sutjesci je ranjen u butinu”, rekao je Lučić.

Bitkom na Sutjesci u junu 1943. godine i izvlačenjem partizana iz obruča uz ogromne gubitke završena je peta neprijateljska ofanziva u kojoj je učestvovalo 127.000 njemačkih vojnika i njihovih saveznika, naspram 22.000 partizanskih boraca.

Ofanziva je trajala od 15. maja do 15. juna, a u borbama je poginulo 7.543 pripadnika jugoslovenskih boraca.

Uz partizanske borce, masovno je stradao i srpski narod u Pivskoj oblasti u današnjoj Crnoj Gori.

U “Krvavoj pivskoj bajci” ubijeno je više oko 1.260 Pivljana, među njima 549 djece. Samo u jednom danu, 7. juna 1943. godine, jedinica “Princ Eugen” uz podršku Handžar divizije u Dolima je ubila 520 mještana, među njima 109 djece.

Na kosturnicu Bitke na Sutjesci vijence su danas položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Srbije, Opštine Foča, SUBNOR-a Srpske i Srbije, SOBNOR-a Crne Gore, Oružanih snaga BiH, vojni ataše ambasade Ruske Federacije u BiH i predstavnici brojnih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana