Milunović: Proboj Solunskog fronta - najveća pobjeda Srpske vojske

Srna
Milunović: Proboj Solunskog fronta - najveća pobjeda Srpske vojske

BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovao je komemoraciji povodom obilježavanja 103 godine od proboja Solunskog fronta i čuvaru srpskog Vojničkog groblja “Zejtinlik” u Solunu Đorđu Mihaloviću uručio ratnu zastavu sa lentama Vojske Republike Srpske.

Milunović je istakao da je proboj Solunskog fronta jedna od najvećih bitaka koju je Srpska vojska vodila i najvećih pobjeda koju su Srbi u istoriji ostvarili.

Prema njegovim riječima, 15.000 srpskih dobrovoljaca sa područja bivše BiH aktivno je učestvovalo u najvećoj pobjedi Srpske vojske tokom proboja Solunskog fronta.

“To je bila velika čast, ali i ogromna žrtva. Srbi su tada izgubili 28 odsto boraca, gotovo trećinu stanovništva”, rekao je Milunović Srni.

On je podsjetio da je na Solunskom frontu bilo 150.000 Srba raspoređenih u dvije armije - jednom je komandovao Petar Bojović, a drugom Stepa Stepanović. “Među ovim borcima bilo je i 25.000 dobrovoljaca, od kojih 15.000 sa područja bivše BiH”, naveo je Milunović.

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Milunović je podsjetio da je Srpska vojska koja je bila protjerana sa svojih prostora i bila prisiljena da preživi golgotu albanskih planina i da tamo bude desetkovana glađu, bolestima i hladnoćom, ipak uspjela da dođe do Krfa gdje se oporavila i nakon toga prebacila u Solun.

“U Solunu zajedno sa saveznicima Srpska vojska je izašla na front i u jednom silovitom napadu probila neprijateljske linije i Solunski front”, istakao je Milunović.

Milunović je rekao da Republika Srpska i ove godine zajedno sa Srbijom obilježava sjećanje na proboj Solunskog fronta, te da je ovaj događaj upriličen uz pridržavanje epidemioloških mjera koje su na snazi u Grčkoj s ciljem zaštite od virusa korona.

Milunović je rekao da su delegacije Republike Srpske i Srbije položile vijenac u okviru kompleksa srpskog Vojnog groblja Zejtinlik.

Milunović, koji boravi u dvodnevnoj posjete Grčkoj, gdje prisustvuje obilježavanju 103. godišnjice proboja Solunskog fronta sutra će u Polikastru prisustvovati ceremoniji polaganja vijenaca na spomenik Silama saveznicama u Velikom ratu. Ovaj događaj zakazan je za 11.00 časova.   

Tepavčevićeva na obilježavanju 103 godine proboja Solunskog fronta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević danas je u kompleksu srpskog Vojnog groblja “Zejtinlik” predvodila državnu komemorativnu svečanost polaganja vijenaca i odavanja pošte srpskim vojnicima povodom 103 godina od proboja Solunskog fronta.

Tepavčevićeva je tom prilikom razgovarala sa višedecenijskim čuvarom groblja Đorđem Mihailovićem, kome je uručila zlatnik sa likom Svetog Đorđa i natpisom “Zahvalna Srbija”, saopšteno je iz Ministrstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ona je istakla nemjerljiv doprinos Mihailovića očuvanju sjećanja na proboj Solunskog fronta i na stradale srpske vojnike, koji počivaju na “Zejtinliku”.

“Vaša zemlja vam je beskrajno zahvalna na svemu što činite. Hvala vam što mlade generacije učite i podsećate na veliku žrtvu koju je srpska vojska podnela upravo da bismo mi danas živeli u miru i slobodi”, rekla je ona.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana