Godišnjica zločina u brčanskom naselju Grbavica: Pravda je spora, ali dostižna

Srna
Godišnjica zločina u brčanskom naselju Grbavica: Pravda je spora, ali dostižna

BRČKO - U brčanskom naselju Grbavica danas je obilježeno 28 godina od masakra nad 13 srpskih boraca koji su počinili pripadnici tzv. Armije RiH na današnji dan 1993. godine.

U Boderištu kod Brčkog zarobljeno je 8. marta 1993. godine 13 srpskih boraca iz Grbavice. Bez obzira na dogovorenu razmjenu, Srbi iz Grbavice su masakrirani i ubijeni.

Tim povodom je na grbolju služen parastos, a potom je položeno cvijeće na spomenik poginulim borcima ovog kraja.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se gotovo svake godine sa ovog mjesta ponovalja ista priča o zločinu nad srpskim narodom i činjenici da za njih niko nije odgovarao.

Čak i kada dođe do osuđujućih presuda, Savčić je istakao da su one minimalne i uvrnjdljive, te podsjetio na nedavnu za Trnovo, opštinu koja procentualno ima najviše poginulih civila u posljednjem ratu.

- Od tog broja, vidi se ta genocidna namejra, koja se ne treba dokazivati, ali se i u takvim slučajavima uslijede oslobađajuće presude - istakao je Savčić.

On je upitao koliko Srba treba da bude ubijeno da bi Sud BiH to razmatrao kao krivično djelo i rekao da je neko kriv i bio adekvatno kažnjen.

Savčić je naveo da niko nije očekivao da će se i poslije 30 godina od rata voditi borba za odbranu istine u ratu, za učešću ljudi u tom ratu.

- Na udaru je veliki broj komandnog kadra Vojske Republike Srpske i već su podignute neke optužnice i tome nema kraja - dodao je Savčić.

Predsjednik brčanskog Udruženja porodica poginulih boraca Jovan Pudić rekao je da proces za ovaj zločin uveliko traje, te da će sutra iz Sarajeva doći predstavnici sudskog vijeće i tužioci da vide gdje se taj zločin dogodio.

- Proces traje i vjerujem da će se završiti sa presudom koja će sve druge opomenuti da tako nešto više ne bi trebalo da se događa, nikada i nikome -  rekao je Pudić, koji je izgubio i sina i brata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izrazio je uvjerenje da će zločinci koji su masakrirali 13 srpskih boraca iz brčanskog naselja Grbavica izaći pred lice pravde.

Milunović je naveo da su zločin počinili pripadnici tzv. Armije RBiH, ali da do sada, iako je to više puta ponovljeno, niko za to nije odgovarao.

Prema njegovim riječima, da su to uradili pripadnici Vojske Republike Srpske, sigurno bi već bili na višegodišnjoj robiji.

- Ovo je odnos pravosudnih institucija prema srpskom narodu i on je vidljiv iz dana u dan. Dosta zločinaca je prirodno napustilo ovaj svijet i ostalo nekažnjeno - rekao je Milunović i dodao da je ruka pravde spora, ali i teška i dostižna.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca na groblju Grbavica, Milunović je podsjetio da svake godine 8. marta dođu ovdje da odaju dužnu poštu i pomole se za duše saboraca iz Prve posavske brigade koji su položili život za slobodu.

- Oni su se borili na "Koridoru života" i time čuvali i sačuvali milion stanovnika -  rekao je Milunović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je proces protiv počinilaca počeo, ali nije okončan i da ruka pravde još nije stigla odgovorne, te će nastaviti da insistira da oni budu kažnjeni.

- Oviim današnjim okupljanjem želimo da pošaljemo poruku da čovjeku više nikada ne treba da padne na pamet da u njegovoj svijeti prevlada tolika mržnja i da svojom rukom počini tako monstuazan zločin kakvi su učinjeni nad 13 naših komšija, braće, prijatelja -  rekao je Đokić.

Đokić smatra i da svi treba da se bore za mir i da vjeruju u njega, da se nikada i nikome ne desi zločin kakav je bio u Grbavici.

Predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić rekao je da su se i danas okupili da bi uputili vapaj pravosudnim istitucijama Brčko distrikta i BiH da pruže satisfakciju porodicama žrtava i cijelom srpskom narodu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana