Milovan Drecun, poslanik SNS-a u Narodnoj skupštini Srbije: Komšić i Džaferović udaraju po temeljima BiH

Veljko Zeljković
Milovan Drecun, poslanik SNS-a u Narodnoj skupštini Srbije: Komšić i Džaferović udaraju po temeljima BiH

Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović treba dobro da razmisle, jer ako žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, onda će morati da promene i svoje stavove o daljoj budućnosti BiH, kaže u intervju za “Glas Srpske” poslanik Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Srbije Milovan Drecun.

- Odlukom da na sednici Predsedništva BiH glasaju za nezavisnost Kosova, Komšić i Džaferović otvaraju i pitanje uređenja BiH, odnosno budućeg statusa Republike Srpske. I oni bi to trebalo da znaju. Srbija neće sediti skrštenih ruku, a verujem ni iko u Banjaluci - istakao je Drecun.

GLAS: Na šta tačno mislite, da li bi tada mogla biti otvorena priča i o nezavisnosti Republike Srpske?

DRECUN: Kao prvo, Srpska neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a kada bi se to i kojim slučajem desilo, i u tom procesu odlučivanja bila preskočena RS, onda bi to imalo nesagledive posledice po ceo region. Tu velikobošnjačku igru Srbija neće prihvatiti, niti će dozvoliti da prođe bez odgovarajućih posledica po njih same. Građani Srpske, prema mom mišljenju, ali i svim međunarodnim aktima, imaju pravo da se izjasne gde žele da žive - s kim i u kakvoj zajednici.

GLAS: Ali dio međunarodne zajednice ne misli tako?

DRECUN: To pravo vama ne može niko da ospori, jer su Srbi u BiH konstitutivan narod. Ako pogledamo Albance, oni su nacionalna manjina. Stoga se i ne mogu povlačiti paralele između Kosova i Srpske. Zbog svega toga su i veoma rizični, ishitreni i politički neodmereni poslednji potezi pomenutog dvojca Komšić - Džaferović da glasaju za nezavisnost KiM. Oni na taj način samo ugrožavaju budućnost BiH. Niko ne treba da ima iluzija u vezi sa tim.

GLAS: Da li to znači da priznavajući Kosovo vlasti u Sarajevu u stvari gube svaki argument kojim bi neko mogao da ospori eventualnu nezavisnost Srpske?

DRECUN: Tačno. Svi oni koji misle da Srbiji treba oteti Kosovo, a onda i eliminisati Republiku Srpsku, u velikoj su zabludi. To su ozbiljne geopolitičke igre i Srbija neće dozvoliti da bilo ko izbriše ili ukine Srpsku, a nastojaće da i svim sredstvima sačuva Kosovo ili pronađe neko kompromisno rešenje. Sve ovo spada u domen geopolitičkih kompenzacija. Ukoliko u Sarajevu nastave sa dosadašnjom politikom, Srbija će morati promeniti svoju nacionalnu strategiju. Znači, u tim okolnostima ni pitanje nezavisnosti Srpske ne bi bilo sporno.

GLAS: Da li očekujete da se albanska strana pridržava potpisanog u Vašingtonu?

DRECUN: Ako se nastave njihove političke igrarije i jedna autistična politika, onda niko neće imati neke posebne koristi od Vašingtonskog sporazuma, a kojim je predviđena ekonomska normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Bojim se da će albanski političari zbog svojih ličnih i stranačkih interesa, ali i megalomanskih geopolitičkih ambicija i projekata, upropastiti ovaj sporazum. Njihove političare interesuje samo priznanje Kosova od strane Srbije, a što se nikada neće desiti. Sa takvim političarima građani KiM ne mogu se nadati nekoj boljoj i svetlijoj budućnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana