Milorad Dodik za “Glas Srpske”: Pozvaću Orbana i mađarske privrednike da ulažu u Srpsku

Darko Momić
Milorad Dodik za “Glas Srpske”: Pozvaću Orbana i mađarske privrednike da ulažu u Srpsku

Banjaluka - Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik zbog vremenskih uslova juče je automobilom, umjesto avionom, otputovao u trodnevnu posjetu Mađarskoj tokom koje će se sastati sa predstavnicima srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve u ovoj zemlji, ali i sa predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom.

Dodik ekskluzivno za “Glas Srpske” kaže da će sa mađarskim premijerom sutra razgovarati o ekonomskoj saradnji i političkim pitanjima i upoznati ga sa situacijom u BiH iz svog ugla i ugla Republike Srpske.

- Naravno da ću se interesovati i za stanje u Evropi u kojem Mađarska zajedno sa zemljama članicama Višegradske grupe nastoji da zaštiti suverenitet svojih zemalja u okviru migrantskih kvota. Razgovaraćemo o ekonomskim pitanjima i nastojaću da zainteresujem samog Orbana i mađarske privrednike da ulažu u Republiku Srpsku i BiH - kaže Dodik.

Na pitanje kakve reakcije unutar BiH očekuje nakon susreta sa Orbanom s obzirom na to da mađarski premijer slovi za neformalnog lidera evropske desnice, Dodik nije želio ništa unaprijed da govori.

- Sačekaćemo da vidimo kakve će biti reakcije. Orban je legitimni premijer i čovjek s kojim mnogi žele da se sretnu u ovom vremenu i da čuju njegove stavove i razmišljanja u vezi sa migrantskom krizom i budućnosti Evropske unije i evropskih integracija i iz tog ugla ne vidim da bi bilo ko trebalo da reaguje s negodovanjem - kaže Dodik.

On je potvrdio da će se prije susreta sa Orbanom sastati sa predstavnicima srpske zajednice u Mađarskoj i prisustvovati koncertu u pozorištu VIG u Budimpešti, kao i da je planiran susret sa episkopom budimskim Lukijanom.

- Predviđeno je da učestvujem u nekim od manifestacija koje organizuju Srbi u Mađarskoj, kao i obilazak Sent Andreje i srpskog muzeja budimske eparhije. Ranije sam na forumima koji su organizovani u Srbiji imao kontakte sa predstavnicima Srba koji žive u Mađarskoj i znam da su dobri odnosi Srbije i Mađarske, što je svakako značajno i za nas u Republici Srpskoj - ocjenjuje Dodik.

Potvrđeno jedinstvo

 

Kada je riječ o Saboru SNSD-a održanom u subotu, na kojem je ponovo jednoglasno izabran za predsjednika ove partije, Dodik za naš list kaže da je ponosan što su na Saboru pokazani i potvrđeni jedinstvo i sposobnost partije.

- SNSD u kontinuitetu pobjeđuje na opštim i lokalnim izborima. Naši pojedinačni kandidati su, takođe, pobijedili na izborima, što dovoljno govori o snazi partije - dodao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su Saboru prisustvovali gosti ispred koalicije koja dijeli odgovornost za sudbinu RS u posljednjih skoro deceniju i po, ali i zbog prisustva gostiju iz Srbije i značajnih predstavnika diplomatskog kora.

Rekao je da njegova stranka želi da nastavi kontinuitet pobjeda na svim nivoima u izbornim ciklusima koji slijede, za šta ima ozbiljnu strukturu i organizaciju.

- BiH se mora vratiti izvornom Dejtonu, a ne da se ovdje mrcvarimo - zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana