Milivojević: Vraćanje ćirilične pošte prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti Srba

Srna
Milivojević: Vraćanje ćirilične pošte prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti Srba

MOSTAR - Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da je necivilizovani čin vraćanja pisma adresiranog ćirilicom poslanog preko "Hrvatske pošte" u Mostaru prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti i jezika Srba u Federaciji BiH (FBiH).

"Ovo je još jedna prilika kojom bih podsjetio da konstitutivnost naroda i pravo na jezik ne bi trebalo više nikad da budu teme obraćanja i da se u svim kantonima u FBiH ispoštuje Ustav BiH", izjavio je Milivojević.

On je izrazio zabrinutost istrajnosti sistemskog uništavanja ćiriličnog pisma bilo zabranama, bilo brisanjima ili onemogućavanju poštanskog saobraćaja.

"Pozivanje na Opšte uslove u obavljanju poštanskog saobraćaja je dokaz da kad nešto ne želimo da uradimo uvijek možemo naći razlog, a isto tako ako želimo da doprinesemo tolerantnijem društvu u kojem živimo založićemo se da stvorimo pravne okvire ili iskoristimo postojeće, a kako se slične situacije ne bi ponavljala", naveo je Milivojević.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Hrvatska pošta Mostar oglasila se povodom vraćanja pošte navodeći da naziv države i grada u međunarodnom poštanskom prometu mora biti napisan latinicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana