Milimir Vujadinović, novoizabrani predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu: Interes naroda iznad političkih razlika

Vedrana Kulaga Simić
Milimir Vujadinović, novoizabrani predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu: Interes naroda iznad političkih razlika

BEOGRAD - Rukovođenje Odborom za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije preuzeo je Milimir Vujadinović, poslanik Srpske napredne stranke (SNS), porijeklom iz Nevesinja, a za “Glas Srpske” je poručio da su njegovi prethodnici na toj poziciji ostvarili veoma dobre rezultate te da će nastojati da tu ljestvicu podigne još više.

Vujadinović je na posljednjim parlamentarnim izborima u Srbiji po drugi put izabran za narodnog poslanika. U svom poslaničkom radu u prethodnom mandatu bio je posvećen odnosima sa dijasporom i Srbima u regionu, posebno odnosima i vezama sa Republikom Srpskom i BiH.

Konstitutivna sjednica Odbora, na kojoj je jednoglasno izabran za prvog čovjeka tog radnog tijela, a Justina Pupin Košćal iz SPS-a postavljena za njegovog zamjenika, održana je u ponedjeljak.

Vujadinović je nakon preuzimanja čelne pozicije ocijenio da su članovi Odbora i u prošlom sazivu imali jednoglasnu saradnju i da su uspjeli da isključe dnevnu politiku i dnevno-političke razlike te da se nada da će u ovom mandatu jednoglasno donositi odluke i raditi, što je i u interesu naroda.

Prva redovna sjednica Odbora bi trebalo da bude zakazana uskoro, a tada će detaljno razmotriti planove rada za naredni period. Pred njima je, kako je Vujadinović, dosta težak zadatak jer je Odbor prepoznat, kako u bivšim jugoslovenskim republikama, tako i širom svijeta. Naglašava da će se truditi da dosadašnji rad Odbora, koji je vodio Miodrag Linta, podignu na viši nivo i time ostave još teži zadatak onima koji će doći poslije njih.

- Plan delovanja ćemo definisati na prvoj sedmici. Odbor je, kao što sam i rekao, prepoznat kao telo koje je odgovorno radilo svoj posao i mi ćemo tako i nastaviti. Republička vlast je uradila mnogo i dosta uložila do sada u saradnju - istakao je Vujadinović.

Posebno situacija je, kako je podvukao, kada je Republika Srpska u pitanju.

- Naša saradnja, koja je prirodna i bratska, nikada nije bilo bolja i samo ćemo se truditi da tome, i ostalom što je u našoj moći i nadležnostima,  dodatno doprinesemo svojim odlukama, zaključcima. Dobrih odnosa i veza nikada ne može biti previše, ali dodatnog prostora za saradnju nas sa ove strane i nas sa one druge strane uvek ima i to će biti naša vodilja za rad u narednom periodu - poručio je novoizabrani predsjednik skupštinskog Odbora i dodao da Linta, koji je i predsjednik Saveza Srba iz regiona, ostaje član tog radnog tijela Skupštine.

Za zamjenika predsjednika Odbora, na Vujadinovićev prijedlog, imenovana je Justina Pupin Košćal iz SPS-a za koju je rečeno da je dosta vremena provela u dijaspori i da može znatno da doprinese radu u tom segmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana