Miličević: Nije bilo blokade u nabavci medicinske opreme

Srna
Miličević: Nije bilo blokade u nabavci medicinske opreme

SARAJEVO - Komandant Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite Jelka Miličević demantovala je danas informacije da su postojale blokade u nabavci medicinske opreme za Federaciju BiH /FBiH/.

"O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog štaba sada neću polemisati, za to će doći vrijeme, ali javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i sprovođenju mjera na svim nivoima", rekla je Milićevićeva povodom jučerašnje smjene starog i imenovanja novog štaba koji je sa 21 sveden na sedam članova.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala, ona je navela odluku o nabavci materijala i opreme od 20. marta iz koje je, prema njenim riječima, vidljivo da se za nabavku 30.000 testova za detekciju virusa korona izdvaja 1.386.600 KM, a koji se u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana.

Novi saziv Federalnog štaba, s njom na čelu, juče je donio odluku o nabavci 170 hiljada testova za detekciju virusa korona i odlučio da nabavi milion zaštitnih maski i rukavica, znatno više od prvobitne odluke, ukupne vrijednosti 7.128.012 KM.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao je juče da je smanjen broj članova Kriznog štaba jer je bio preglomazan i nije zadovoljio dosadašnje potrebe građana.

Hrvatski narodni sabor danas je ocijenio da je smjena Kriznog štaba FBiH politički obračun po cijenu života građana.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana