Milica Marković, v.d. direktora FIPA BiH: Nema miliona o kojima je pričao moj prethodnik

Vedrana Kulaga Simić
Milica Marković, v.d. direktora FIPA BiH: Nema miliona o kojima je pričao moj prethodnik

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH je jedna kocka u mozaiku koja treba da doprinese razvoju sfere za koju je zadužena, ali dug je put do cilja, istakla je za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora FIPA Milica Marković.

Ona je na toj poziciji krajem maja naslijedila Gordana Milinića. Prema njenim riječima, rezultati rada agencije nisu zadovoljavajući.

- Agencija je direktan korisnik novca iz budžeta institucija BiH i nema sa te strane smetnji za funkcionisanje, ali što se tiče efektivnosti i rada, stanje nije dobro. Prvo, kada sam došla, uvjerila sam se da nije tačno što je prethodni direktor govorio da je FIPA BiH postigla investicije vrijedne između 800 i 900 miliona KM na osnovu projekata koji su finansirani. To se nigdje nije moglo pronaći u smislu projekata koji su finansirani, tako da mislim da je to više bilo njegovo hvalisanje - kaže Markovićeva.

GLAS: U javnosti je ugled FIPA dosta poljuljan. Traženo je i da bude ukinuta ili reorganizovana, između ostalog, i iz SNSD-a, stranke čiji ste član, a u jednoj reviziji učinka je pisalo da se nije nametnula kao ključni igrač u kreiranju imidža BiH kao ozbiljnog partnera za ulaganja kapitala. Šta Vi, sa ove pozicije, sada kažete?

MARKOVIĆ: Sa strane finansijske revizije nije bilo zamjerki, ali se o rezultatima revizije učinka da razgovarati. I sama sam zaključila da ova agencija nije opravdala svrhu postojanja i ono što je, na osnovu zakona, dužna da radi. Potrebno je imati u vidu da sve zemlje u okruženju, ipak, imaju te institucije i to je i određeni standard evropske politike, u koji treba da se uklopi i BiH. O njenoj efektivnosti se može razgovarati i to i jeste moj zadatak u narednom periodu, da posložimo stvari na svoja mjesta. Počevši od normativa, sistematizacije koja nije rađena oko deset godina pa sve do drugih akata. Potrebno je napraviti reda u svemu tome, jer su sve to preduslovi da se postignu bolji rezultati rada. Ne krijem da sam i kao poslanik SNSD-a uvijek bila za priču da je o svim agencijama koje nisu opravdale svoje postojanje u smislu korišćenja sredstava za šta su bila namijenjena, potrebno razmišljati da li treba da postoje ili ne. Što se tiče ove agencije, ima prostora da ispuni zadatke koji su joj dati.

GLAS: Da li ste napravili plan rada?

MARKOVIĆ: Održala sam sastanak sa šefovima odjeljenja za projekte, za podršku investitorima, analizu i promociju te zatražila konkretan plan i program za period do kraja godine.

GLAS: Koliko je postojanje dobre i organizovane agencije ovog tipa važno zbog epidemiološke situacije izazvane “kovidom 19”, upravo s ciljem privlačenja investitora i pomoći privredi na taj način?

MARKOVIĆ: To je realna potreba BiH, ali mora se imati u vidu da su ekonomije svih zemalja u regionu pretrpjele ogromnu štetu zbog virusa i da se bore, prije svega, da stabilizuju ekonomski sistem u svojoj zemlji. Iz dokumenata sam vidjela da je poslat dopis na adrese poslovnih partnera FIPA, odnosno oko 600 dopisa u vidu anketa da li planiraju i koje su im namjere u narednom periodu za investiranje u datim okolnostima. Rezultati su porazni. Tek oko 15 njih je odgovorilo i veoma je nezahvalna situacija.

(Ne)iskrenost

GLAS: Dugo ste u politici. Bili ste i poslanik u Parlamentu. Kako vidite aktuelno stanje u BiH koje se indirektno odnosi i na FIPA? Zaustavljeno je usvajanje budžeta za ovu godinu te brojna imenovanja na zajedničkom nivou.

MARKOVIĆ: Očigledno je da drugi naši partneri, prije svega SDA, nisu iskreni u tome. Prije dva, tri dana smo imali priču da su se lideri dogovorili o imenovanjima na Savjetu ministara, a onda je ministar iz SDA sve pokvario. Tu nema iskrenosti do kraja..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana