Milica Marković: Azerbejdžanci su protjerani kao i Srbi sa Kosova i iz Kninske krajine

Anadolija
Milica Marković: Azerbejdžanci su protjerani kao i Srbi sa Kosova i iz Kninske krajine

SARAJEVO - Dešavanja u proteklim danima na Kavkazu ozbiljan su alarm da se ponovno mora aktivirati Minsk grupa i da nešto preduzme da se spriječe moguće velike ljudske žrtve u novim sukobima između Jermenije i Azerbejdžana, poručila je Milica Marković, nekadašnji član Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je svojevremeno bila angažovana za izradu izvještaja o dešavanjima na Nagorno-Karabahu.

- Iskreno, očekujem da će Minsk grupa ponovno aktivirati razgovore kako bi se našlo rješenja za tamošnje stanje. Naravno, ostaje pitanje da li je uopšte moguće naći rješenje za probleme između Azerbejdžana i Jermenije. Znam da Jerrmeniji u tom konfliktu odgovara status kvo. Druga strana, Azerbejdžan, sigurno nije zadovoljna tim statusom - navodi Marković. 

Napominje da ovo nije prvi konflikt, ali da ovoga puta  ima žrtava i to poprima ozbiljne razmjere.

- Jermenija je proglasila ratno stanje i mobilizaciju na svojoj teritoriji. To samo govori da nije bilo trajnog rješenja za konflikt kada je trebalo da se to desi i to nije dobro. - ističe Marković.

Podsjeća da Minsk grupa, koja je formirana od OSCE-a i dobila mandat od Savjeta bezbjednosti UN-a, dobila zadatak da nađe rješenje za taj konflikt i problem između Azerbejdžana i Jermenije, i da  u tu grupu ulaze SAD, Rusija i Francuska.

- Kako ga nisu našli, oni su na kraju tih razgovora prije nekoliko godina čak naveli da se to može tretirati kao zamrznuti konflikt. Sada smo vidjeli da taj zamrznuti konflikt može postati i odmrznuti konflikt koji za rezultat ima, nažalost, ljudske žrtve - poručuje Markovićeva.

U januaru 2013. godine, Marković je kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zajedno sa Klubom SNSD-a bila predlagač rezolucije o podršci teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Azerbejdžana.

- Rezolucija je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. To nije uradila samo BiH. To su uradile i neke druge države, prije svega, Srbija koja je donijela istu takvu rezoluciju. I to se u potpunosti uklapa u kontekst koji poštuju i pridržavaju se odredbi međunarodnog prava. A, to znači da je teritorijalni integritet i suverenitet  jedne priznate države nepovrediv i da se kao takve moraju poštovati. S te strane mislim da BiH ništa nije pogriješila i da je na taj način samo potvrdila da je jedna od zemalja koja poštuje odredbe međunarodnog prava, kao što je to uradila i Srbija - kaže Marković.

Dodaje, da  nažalost, te rezolucije nisu puno pomogle Azerbejdžanu da vrati teritorijalni integritet koji je imao prije konflikta sa Jermenijom i prije uzurpacije dijela teritorije od jermenske strane.

- Te se rezolucije sa ove vremenske distance se mogu smatrati kao deklarativna podrška jednoj zemlji, potpuno logična u tom trenutku. Ali, nažalost, nisu nešto konkretno pomogle razrješavanju tog problema, što je najvažnija stvar u toj priči - smatra Marković.

Istakla je da je  dio populacije Azerbejdžana potisnut sa teritorije gdje su nekada živjeli do 1992. godine.

-To je otprilike ista priča kao što su protjerani Srbi sa Kosova, Srbi iz Kninske krajine. To isto se desilo i sa Azerbejdžancima koji su potisnuti u unutrašnjost zemlje - navodi Marković.

U tom dijelu Nagorno-Karabaha, kaže, ostalo je samo malih šest opština, koje se smatraju kao enklava, koje su pod jurisdikcijom Azerbejdžana.

- To su vrlo male opštine gdje ukupno živi oko 400 hiljada stanovnika, dok je milion, čak možda i više od toga, sigurno protjerano sa svojih ognjišta i potisnuto u unutrašnjost Azerbejdžana. Sve ostalo je preuzela Jermenija. To je jedna tužna priča, kao i sa svim drugim narodima koji su pretrpili jednu takvu torturu i koji su bili predmet sile s nečije strane. Ali, to bi trebalo da su shvatile te zemlje koje su zadužene za razrješavanje tog konflikta SAD, Rusija i Francuska -  poručila je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana