Milić: Preminuli pacijent iz Brčkog zaražen Kovidom-19 u tuzlanskom Centru za srce

Srna
Milić: Preminuli pacijent iz Brčkog zaražen Kovidom-19 u tuzlanskom Centru za srce

BRČKO - Pedesetpetogodišnji muškarac koji je noćas preminuo u brčanskoj bolnici od posljedica virusa korona zarazio se u Centru za srce u Tuzli, rekao je danas komandant Kriznog štaba Brčko distrikta Siniša Milić.

Milić, koji je i gradonačelnik Brčkog, rekao je na konferenciji za novinare da je preminuli po dolasku iz Centra bio smješten u posebno odjeljenje brčanske bolnice, gdje je bio na respiratoru.

On je naveo da je sada u Brčkom registrovano 17 pozitivnih na virus korona, te da nije riječ o porastu broja oboljelih, već o ispravci vođenja evidencije u distriktu prema uputstvima Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara na koju su ponovo evidentirani preminuli i pacijent iz Špionice.

“Kod nas se u bolnici trenutno nalazi sedam pacijenata pozitivnih na virus korona. Dva su sa težom kliničkom slikom, a pet sa srednje teškom. Oni koji su zaraženi, a nisu smješteni u bolnicu su sa lakšom kliničkom slikom i nemaju posebne simptome”, pojasnio je Milić.

On je rekao da se pod zdravstvenim nadzorom u Brčkom nalazi 1.315 lica, nakon što ih je 12 izašlo iz izolacije.

Prema njegovim riječima, do sada je testirano 141 lice, od kojih je 110 bilo negativno na virus korona, dok se za još 15 čekaju rezultati.

“Svi naši građani koji se nalaze u inostranstvu dolaskom u distrikt Brčko podliježu obavezi izolacije u trajanju od 28 dana”, napomenuo je Milić.

On je dodao da je Krizni štab odobrio proceduru za samoizolaciju u kojoj se utvrđuje njen početak.

“Tamo gdje je moguće utvrditi kontakt sa zaraženom osobom taj datum će biti uziman kao prvi dan početka samoizolacije. Tamo gdje to nije moguće početak samoizolacije će biti vrijeme javljanja našem Pododjeljenju za javno zdravstvo”, pojasnio je Milić.

Milić je napomenuo da su lica koja se u entitetima nalaze u izolaciji 14 dana u obavezi da produže period izolacije za još 14 dana kada dođu u Brčko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana