Milanović: Neozbiljne izjave o pretvaranju dijela Hercegovine u pustinju

Srna
Milanović: Neozbiljne izjave o pretvaranju dijela Hercegovine u pustinju

BILEĆA - Realizacijom projekta "Gornji horizonti" prirodno nepovoljan režim voda na tom području postaće uređen i kontrolisan, a neozbiljne izjave da će zbog toga dio Hercegovine biti pretvoren u pustinju nemaju nikakvo stručno uporište, izjavio je danas Srni profesor Pero Milanović iz Beograda.

Milanović je napomenuo da "Gornji horizonti" nisu nikakav novi, već druga etapa projekta "Hidrosistema Trebišnjice", osmišljenog šesdesetih godina prošlog vijeka, kako bi postao uređen nepovoljan, prirodni režim voda u istočnoj Hercegovini, gdje su se smjenjivale suše i poplave, zbog privredne nerazvijenosti regiona, koji će time postati razvijen.

"Nije prvi put da se pominju nebuloze o pretvaranju doline Neretve u Saharu zbog projekta žGornji horizontiž. Naravno da to nema nikakvo stručno uporište, što je dokazano brojnim projektima i studijama", rekao je Milanović, komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da će se dio Hercegovine pretvoriti u pustinju zbog "Gornjih horizonata" i da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem dogovorio da zajedno pokušaju da zaustave projekat.

Milanović je napomenuo da je zbog sličnih priča 2004. godine stručna desetočlana komisija iz Republike Srpske i Federacije BiH uradila studiju, a izdate su i vodoprivredne dozvole od tadašnjih resornih ministarstva iz Sarajeva za izgradnju Hidroelektrane /HE/ "Dabar" i tunela Fatnica - Bileća, na osnovu kojih se radi na terenu.

"žGornjim horizontimaž se mali dio voda iz sliva Neretve, odnosno Bune i Bunice, prevodi u sliv Trebišnjice da bi se iskoristio za proizvodnju struje u elektranama žGornjih i Donjih horizonataž, a te vode se posle, preko pumpne hidroelektrane žČapljinaž i rijeke Krupe vraćaju nazad u Neretvu", pojasnio je Milanović, koji je 20 godina radio na projektu "Hidrosistema Trebišnjica", uključujući i "Gornje horizonte".

Profesor je naglasio da će se, suprotno tim pričama, zahvaljujući ovom projektu u sušnom periodu čak poboljšati prirodno stanje i vodni režim najnižih područja u Hercegovini, sve do Hutova Blata i nizvodno do ušća Neretve u more.

"Predviđeno je da se male vode Bregave povećaju u prvoj fazi za jedan, a u drugoj za dva kubika, što je neuporodivo bolje nego sada u sušnom periodu.
Sigurno će se poboljšati situacija u Stocu tokom suša kada je najpotrebnije. Uticaće se donekle na Bunicu, a na Bunu vrlo malo, jer te rijeke imaju svoja slivna područja", precizirao je Milanović.

"Gornjim horizontima" pripada projekat HE "Dabar", koji se sastoji od brane "Pošćenje", tunela Dabar-Nevesinje, odvodnog kanala kroz Dabarsko polje, proširenja tunela Dabar-Fatnica i tunela Fatnica-Bilećko jezero, te priključnog dalekovoda.

"Gornji horizonti", osim HE "Dabar", obuhvataju i izgradnju hidroelektrana u Bileći i Nevesinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana