Milan Tegeltija za Glas Srpske: To je populizam, ništa od ostavki

Željka Domazet
Milan Tegeltija za Glas Srpske: To je populizam, ništa od ostavki

Sarajevo - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je sinoć za “Glas Srpske” da zaključci Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji su usvojeni na jučerašnjoj sjednici i u kojima su članovi VSTS-a pozvani da podnesu ostavke, predstavljaju direktno narušavanje demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

- Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS-a ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru,  kroz oba doma parlamenta,  riješe ovog saziva VSTS,  ukoliko im on smeta i to putem donošenja novog Zakona o VSTS-u. Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku - naveo je Tegeltija.

Poslanici Predstavničkog doma u nastavku hitne sjednice, koja je prekinuta 14. juna, zatražili su da kompletan VSTS BiH podnese ostavku i da se pristupi hitnim izmjenama i dopunama zakona o VSTS.

Takođe je usvojen zaključak da se formira istražna komisija Predstavničkog doma koja će ispitati rad pravosuđa. Usvojen je i zaključak  da se formira interresorna radna grupa pri Ministarstvu pravde BiH koja će takođe ispitati sve ono što je u vezi s radom pravosudnih institucija BiH.

Milan Tegeltija za “Glas” kaže da je drugi zaključak Predstavničkog doma u vezi sa formiranjem istražne komisije Parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu a posebno u VSTS-u potpuno van nadležnosti Parlamenta i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa.

- U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTS-u podsjećam da je VSTS prošle godine Savjetu ministara odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS-u - rekao nam je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana