Milan Knežević, poslanik u Skupštini Crne Gore za "Glas Srpske": Nećemo dozvoliti podjelu na podobne i nepodobne Srbe

Aleksandar Stojanović
Milan Knežević, poslanik u Skupštini Crne Gore za "Glas Srpske": Nećemo dozvoliti podjelu na podobne i nepodobne Srbe

Normalno je da među političkim subjektima koji će činiti parlamentarnu većinu bude i nesporazuma i različitih gledanja na to kako treba da izgleda buduća vlada, ali činjenica da smo sa 41 poslanikom podržali Zdravka Krivokapića za mandatara govori da neće biti nikakvih problema u izboru nove izvršne vlasti.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević komentarišući aktuelnu političku situaciju u ovoj državi i odgovarajući na optužbe da Srbi u Crnoj Gori sabotiraju konstituisanje nove skupštinske većine.

- Kao koalicija koja je osvojila najveći broj glasova i čini 66 odsto buduće izvršne vlasti, nećemo pristati na bilo kakva ucjenjivanja i uslovljavanja, ali i pokušaje da mi budemo označeni kao neki antidržavni element. Inače, Đukanović je targetirao i označavao Srbe kao sumnjiva lica u nezavisnoj Crnoj Gori, mi smo se protiv toga borili i izborili - kazao je Knežević.

GLAS: Nedavno ste izjavili da se sa svima možete dogovoriti, osim sa Dritanom Abazovićem. Gdje je zapelo?

KNEŽEVIĆ: Suština je u tome da je Abazović saopštio da on smatra da politički predstavnici Srba ne mogu preuzeti Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstva pravde, odbrane, spoljnih poslova, Agenciju za nacionalnu bezbjednost i vojnoobavještajnu agenciju, jer je on zabrinut za nacionalne interese Crne Gore ukoliko Srbi dođu na te pozicije. Građani koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi su dominantno učestvovali na ovim izborima i izvojevali ovu pobjedu, a mi imamo obavezu prema njima da ne dozvolimo bilo kakav vid takvih uslovljavanja ili filtracija na podobne ili nepodobne Srbe.

GLAS: Jeste li razgovarali sa Abazovićem, da li su prevaziđeni problemi?

KNEŽEVIĆ: Naravno. Rekli smo mu da je to za nas neprihvatljivo i da nećemo dozvoliti nijednom od naših budućih partnera da određuje nečiju političku podobnost. Mi smo spremni da načinimo maksimalne ustupke i Abazoviću, kao što smo to učinili Demokratama, jer je i mjesto predsjednika Skupštine pripadalo nama.

GLAS: Da li se ostaje pri onome da nova vlada treba da bude ekspertska ili će se u njoj, ipak, naći i političari?

KNEŽEVIĆ: Vlada neće biti striktno ekspertska, niti je to moguće. Ono što je sasvim izvjesno je da će tu vladu činiti i političari i eksperti o kojima ćemo se dogovoriti uz konsenzus sa partnerima. Suština je u tome da, ukoliko predložite ekspertsku vladu, bježite od odgovornosti za sve ono što očekuje Crnu Goru na putu reformi i neophodno je da oni ljudi koji su osvojili podršku u značajnoj mjeri preuzmu odgovornost i obaveze za ono što su izjavljivali za vrijeme izborne kampanje.

GLAS: Mediji su pisali da ste se sukobili i sa mitropolitom Amfilohijem. Šta se to desilo pod Ostrogom?

KNEŽEVIĆ: Još jedna udbaška podmetačina koncerna “Vijesti” koji želi da sastavlja vladu. Inače, oni su poznati po serijama tekstova upravo protiv mitropolita Amfilohija, nazivajući ga đavolom, inspirišući tako značajan broj ekstremista da kamenuju cetinjski manastir i protjeruju mitropolita sa trona svetog Petra Cetinjskog, a sad su oni kao zabrinuti za naš odnos. Ja sam mitropolitu saopštio naše stavove, on ih je saslušao i razlog zbog kog smo mi bili u manastiru Ostrog jeste bila posrednička i pomiriteljska uloga SPC sa ostalim kolegama iz opozicije koji bi trebalo da čine novu vlast. A što se tiče našeg odnosa prema SPC i mitropolitu Amfilohiju, mislim da se javnost uvjerila mjesecima unazad kakav je.

Srbija

Komentarišući navode o uplitanju Srbije i ulozi Aleksandra Vučića u izbornom procesu, Knežević ističe da je riječ o notornim neistinama.

- Čuli smo priče, od toga da je Vučić pomagao Đukanoviću do toga da insistira na učešću DF-a u vlasti. Građani su jasno rekli šta žele, mi smo sa svojim partnerima osvojili 133.000 glasova i ne treba ni Vučić, niti bilo ko da naredi da mi učestvujemo u vlasti - kazao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana