Mikrobiolozi prvi među jednakima na liniji odbrane od korone: Nema mjesta za improvizaciju

Milijana Latinović
Mikrobiolozi prvi među jednakima na liniji odbrane od korone: Nema mjesta za improvizaciju

BANjALUKA - Virus korona, koji je blokirao cijeli svijet, zadao je pune ruke posla mikrobiolozima, a ti vrijedni ljudi iz Instituta za javno zdravstvo RS poručuju da nema mjesta improvizaciji, te da su preciznost i timski rad ključni za dobijanje relevantnih rezultata testiranja na “kovid 19”.

U armiji ljekara i medicinskih radnika širom Srpske, koji su već zakoračili u drugi mjesec grčevite borbe kako bi zaustavili širenje virusa korona, prvi među jednakima su mikrobiolozi jer oni su ti koji analiziraju briseve, a dobijeni rezultati temelj su dalje borbe.  Specijalista mikrobiologije u Institutu za javno zdravstvo RS Pava Dimitrijević kaže za “Glas Srpske” da je veoma važno da analizu uzoraka radi uigran tim stručnjaka.

- Važno je obezbijediti kvalitetan uzorak, da analizu radi tim kompetentnog osoblja, gdje svako ima jasno zaduženje, te da se rad odvija prema planu, bez pritiska u smislu stalnih poziva ili požurivanja - istakla je Dimitrijevićeva.

Uprkos činjenici da su svakodnevno, radeći svoj posao, izloženi opasnosti, sigurni su u svoj rad i zaštitu koju koriste.

- Ukoliko uzorci nisu propisno upakovani i transportovani, uvijek je moguće da dođe do oštećenja. Osoblje koje uzima i prima uzorke mora biti adekvatno pokriveno zaštitnom opremom i ukoliko dođe do oštećenja, postoje protokoli o postupanju i prijavljivanju incidenta. Takav materijal ide na dekontaminaciju i traži se novi uzorak ukoliko je to moguće - pojasnila je Dimitrijevićeva.

Naglasila je da su, ukoliko se sve obavlja po propisanim preporukama, veoma male šanse da se osoblje zarazi.

- Ni u jednom dijelu procesa ne smije se dozvoliti improvizacija. Osoblje, koje duže od deset godina radi na PCR analizama, sprovodi sve neophodne mjere zaštite i nikad nije bilo zaraženo mikroorganizmom na čije prisustvo su radili testiranje, uključujući i virus gripa kao veoma kontaginozan - istakla je Dimitrijevićeva. 

Analize briseva traju nekoliko časova, zavisno od aparata i reagenasa.

- U nekim danima se uradi i nekoliko stotina uzoraka. S obzirom na to da imamo tri RT PCR aparata, uz dostupnost reagenasa i testove koristimo ih u punom kapacitetu - kazala je ona.

Naglasila je da su timovi Instituta za javno zdravstvo koji rade analize ovih briseva organizovani tako da su svi dani u sedmici pokriveni, te da za sada nema odgađanja analiza i čekanja na rezultate.

Pojašnjavajući proceduru analize briseva s ciljem utvrđivanja prisustva virusa korona, Dimitrijevićeva kaže da se brisevi uzimaju u zdravstvenim ustanovama.

- U najvećem broju slučajeva, u ovoj situaciji, uzima se bris sluznice nosa koji se uranja u virusni transportni medij i šalje u laboratoriju, gdje se pristupa obradi uzorka. Može se raditi pojedinačna obrada svakog uzorka ili obrada više njih ako se radi u automatizovanom sistemu za ekstrakciju virusne ribonukleinske kiseline (RNK) - objasnila je Dimitrijevićeva i dodala da se, kada se završi izolacija virusne RNK, uzorci stavljaju u automatizovani sistem i opet, zavisno od vrste testova, procedura može trajati nekoliko časova.

Upoređujući ove sa drugim analizama koje rade mikrobiolozi u Institutu za javno zdravstvo, istakla je da je uzimanje materijala brisom samo jedan od načina uzimanja uzoraka.

- Kvalitet uzorka zavisi od vremena i mjesta uzimanja uzorka, za kojim mikroorganizmom tragamo, koji metod koristimo kao i od nekih drugih faktora. Različit je pristup ako se rade analize na bakterije, viruse ili gljive i da li se radi klasična kultivacija ili se analiza radi u automatizovanom sistemu - rekla je Dimitrijevićeva.

Priprema

Pava Dimitrijević kaže da je za svaku mikrobiološku analizu potreban adekvatan prostor, odgovarajuća oprema i obučeno osoblje.

- Pregledamo uzorke sa terena, da li su adekvatno dostavljeni, da nisu iscurili, polomljeni ili na bilo koji način oštećeni i da li ih prati odgovarajuća dokumentacija u kojoj se nalaze podaci o pošiljaocu, pacijentu i uzorku. Osoblje prije analize mora da pripremi reagense, provjeri performanse opreme i pripremi ličnu zaštitnu opremu koju je potrebno nositi u određenim fazama analize - istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana