Mijatović: Osmorka je sada sedmorka

Srna
Mijatović: Osmorka je sada sedmorka

SARAJEVO - Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović saopštio je da ova stranka od ujutro kreće hitno u formiranje federalne vlasti te da, što se njih tiče, od danas Osmorka više nije Osmorka nego Sedmorka.

Ključni sastanak užeg rukovodstva SDP-a završio je u Centrali ove stranke, nakon čeka se Mijatović obratio novinarima, prenose mediji u FBiH.

Pojasnio je da će Nermin Nikšić nakon sutrašnjeg sastanka Osmorke dati detaljniju i opširniju izjavu.

- Danas smo imali prošireni kolegijum i donijeli smo niz zaključaka. Ja ću vam samo dio reći, da bi ispoštovali dogovor partnera. Prvi zaključak je da smo dali smo nalog našim kantonalnim organizacijama da od jutra krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, s posebnim akcentom na Sarajevo, Unsko-sanski i Tuzlanski kanton. Drugi zaključak jeste da SDP od ujutro kreće hitno u formiranje federalne vlasti. Prioritet našeg djelovanja je formiranje Vlade FBiH i dok se ne formira Vlada FBiH značajno će se usporiti procesi imenovanja na nivou BiH. Tačnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara će omogućiti imenovanje samo onih neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH – kazao je Mijatović.

Dodao je da je to najkraći sažetak svega onoga što će se dešavati u narednom periodu. Što se nas tiče, od danas Osmorka više nije Osmorka nego Sedmorka. Za SDP, Za nove generacije ne postoji više u ovim pregovorima, a podrobnije će ih predsjednik obavijestiti sutra na sastanku Osmorke - rekao je Mijatović.

Istakao je da je „ako slušate spinove SDA i DF-a, turbulentno kod svih samo kod njih nije“.

-SDP je vrlo stabilan, jak i biće jači u narednom periodu. Krećemo u formiranje vlasti, ostala je još federalna vlada i budite sigurni da će SDP da je vodi u narednom periodu – dodao je Mijatović i istakao da nije u  "braku sa NES-om i Strankom za BiH da bi se osjećao izdano".

- Ovo je razgovor političkih partija koji može biti u dobrom smjeru ili u krivom. Nemam baš i neko sjećanje prema drugim strankama, sem SDP.

Osvrnuo se i na moguću koaliciju sa SDA.

- Danas nam nije ni na kraj pameti bilo da razmišljamo o SDA, jer saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, ona je sa osam spala na sedam. Što se mene tiče davno se trebalo spustiti na manje brojeve - zaključio je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana