Migrantski kamp šire na privatno zemljište?

Vedrana Kulaga
Migrantski kamp šire na privatno zemljište?

BOSANSKI PETROVAC - U blizini migrantskog kampa u Lipi, nadomak Bosanskog Petrovca, u utorak, u pet do 12, biće održan skup podrške u organizaciji Udruženja “Povratnici” sa kojeg će biti upozoreno da je potreban daleko ozbiljniji angažman kako bi ta kriza i migranti bili držani pod kontrolom.

U tom srpskom selu, koje je udaljeno od Bihaća oko 30 kilometara i na rubu je opštine Bosanski Petrovac, od polovine aprila smješteno je nekoliko stotina migranata koje su sklonjeni sa bihaćkih ulica i iz tamošnjih prihvatnih centara.

Kamp, kako tvrde mještani, nije adekvatno ni obezbijeđen, tako da migranti svaki dan bježe, a to je bio samo jedan od razloga zbog čega su “Povratnici” odlučili da organizuju potpisivanje peticije koju su podržali brojni stanovnici, ne samo u Bosanskom Petrovcu već i u ostalim lokalnim zajednicama u Unsko-sanskom kantonu (USK) koji je duže od dvije godine na najjačem udaru onih koji bježe iz Afrike i Azije. 

Predsjednik ovog udruženja Nemanja Davidović potvrdio je za “Glas Srpske” da rezultati peticije pokazuju da je gotovo polovina stanovnika Bosanskog Petrovca, odnosno svi u ruralnim područjima rekli da ne žele migrante u ovakvom obimu i na ovakav način kako se sada dešava.

- To ćemo apostrofirati u Lipi u utorak, posebno jer imamo informaciju da se kamp širi na privatnu zemlju čiji vlasnici nisu dali dozvolu za to. Javnost će čuti dosta primjera o kršenju naših prava. Ovo prelazi svaku mjeru. Zamislite da imate bure od 2.000 litara i svaki dan dosipate u njega 200, 300 litara. Tako je nama sa migrantima. Imamo kapacitete za 2.000, a ima ih 10.000 u kantonu - rekao je Davidović.

Na skupu u Lipi bi trebalo da se pojave i srpski predstavnici u nekim od institucija vlasti u FBiH, a Davidović je podsjetio da je cilj peticije i bio očuvanje lokalnog stanovništva u migrantskoj krizi.

- Širenje kampa još nije počelo, ali je u planu. Problem sa migrantima sigurno neće biti riješen ni u narednih pet godina. Ovo što radimo jeste da taj problem bude stavljen u određenu putanju, tako da mi budemo dirigenti, a ne migranti - zaključio je Davidović.

U ponuđenoj peticiji izneseno je pet zahtjeva. Prvi je da migrantima bude zabranjen ulaz u kanton, bilo da dolaze nekim od prevoznih sredstava ili pješke, a drugi da kamp u Lipi bude hitno ograđen kako bi se spriječilo da oni koje tu izmjeste bježe i slobodno šetaju gradom. Zatraženo je i da na ovoj lokaciji budu angažovane Oružane snage BiH na poslovima obezbjeđenja kampa, ali i hitno izmještanje van granica kantona onih migranata koji se ne nalaze u migrantskim kampovima u USK.

Posljednji zahtjev se odnosio na provjeru i utvrđivanje odgovornosti za izdavanje lažnih viza državljanima Pakistana.

Strah

Srpski povratnici u Bosanskom Petrovcu sve više strahuju za život jer u njihovim selima nije bilo nikada toliko migranata kao posljednjih dana. Nerijetko se dešava da ih domaćini zatiču u svojim kućama, zbog čega traže da se nadležni u BiH dogovore o zaustavljanju migrantske krize prije nego što bude kasno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana