Migranti stvaraju probleme i šoferima

Vedrana Kulaga
Migranti stvaraju probleme i šoferima

Banjaluka - Migranti koji već mjesecima borave na području Unsko-sanskog kantona u BiH pokušavaju na sve načine da pređu granicu i da se domognu Hrvatske, a tako i Evropske unije, a nerijetko se odlučuju da se “prišlepaju” vozačima kamiona i autobusa, rizikujući živote.

Najviše takvih situacija zabilježeno je na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša, koji se nalaze između BiH i Hrvatske, a prema podacima Granične policije BiH, desetine migranata pokušale su samo od početka ove godine da se na taj način domognu EU.    

Na međunarodnom graničnom prelazu Izačić graničari su u 2019. godini u četiri slučaja evidentirali 20 državljana visokog migracijskog rizika koji su pokušali da ilegalno izađu iz BiH, sakrivši se u teretna motorna vozila, odnosno u prikolicu, vučno vozilo ili ispod šasija teretnog motornog vozila.

Broj otkrivenih migranata i slučajeva u 2019. godini je, kako su naglasili u Graničnoj policiji, prilično jednak broju u prethodnom periodu, što podrazumijeva, dodali su, da nije došlo do povećanja broja otkrivenih slučajeva ili migranata koji na sličan način pokušavaju da ilegalno pređu granicu BiH. Na međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša u ovoj godini nije još bilo evidentiranih slučajeva. Migranti su se prošle godine, s druge strane, u dva slučaja sakrili u podvozje autobusa, što su prijavili vozači. U prvom slučaju su otkriveni državljanin Libije i državljanin Alžira, a u drugom dva državljanina Sirije i državljanin Libije.

Blizak susret s ilegalnim migrantima na graničnom prelazu Izačić je koncem prošle godine imao profesionalni vozač S. S. iz Republike Srpske, koji je išao po robu u Hrvatsku. Dva migranta su, kako je ispričao, uspjela da mu se podvuku pod prikolicu dok je završavao papirologiju na graničnom prelazu.

- Kad sam završio s tim i nastavio prema hrvatskoj strani, zaustavili su me njihovi službenici, rekli da izađem iz kamiona i pokazali šta imam ispod prikolice. Kada sam vidio, izgubio sam se i, nažalost, moj slučaj nije jedini. Znam još kolega koje je zadesila ista muka. Ni krivi ni dužni možemo dobiti velike kazne jer je uvijek strepnja kako da im dokažemo da su migranti pokušali da nas iskoriste. Ova migrantska kriza mora biti riješena jer, između ostalih, mi moramo da brinemo da nam se baš ovo ne desi, a što je još gore, neki njihovi pokušaji prelazaka na ovaj način mogu biti kobni za njih - ispričao je ovaj profesionalni vozač.

U Graničnoj policiji BiH tvrde da su granični prelazi Izačić i Velika Kladuša dovoljno osvijetljeni i da su o svim slučajevima informisani tužioci nadležnog tužilaštva koji su utvrdili da nema elemenata krivičnog djela i da vozači ne snose krivicu za pokušaje ilegalnih prelazaka granice.

- Ilegalni migranti predati su Službi za poslove sa strancima BiH ili vraćeni u prihvatne centre u Bihaću. Obaveza službenika Granične policije BiH u slučajevima kontrole vozila kojima se prevoze ilegalni migranti je da utvrde eventualnu uključenost prevoznika u nezakonite radnje te su obavezni da, ako postoji indicija da je prevoznik na bilo koji način uključen u izvršavanje krivičnog djela ili prekršaja, postupaju u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH ili sa Zakonom o prekršajima BiH s ciljem utvrđivanja činjenica  - zaključili su u Graničnoj policiji.

Na teritoriju BiH lani je ušlo više od 25.000 migranata, a iako je njihov priliv smanjen u protekla dva mjeseca, postoji bojazan da bi se situacija ponovo mogla zakomplikovati s proljeća. BiH je, za većinu pristiglih migranata iz visoko rizičnih zemalja, bila samo tranzitno područje na putu ka krajnjem cilju, odnosno EU, ali je dobar dio njih ostao na području Unsko-sanskog kantona u prihvatilištima koja su opremljena za njihov smještaj.

Stanice

Ilegalnih migranata sve češće ima i na teritoriji Republike Srpske, a samo u petak na području Policijske uprave Mrkonjić Grad pronađeno je 11 ilegalnih migranata.

Riječ je o četiri državljanina Maroka, tri državljanina Alžira, dva državljanina Saudijske Arabije i po jedan Avganistanac i Sirijac, koji su otkriveni na tranzitnom putu. Broj migranata je posljednjih dana povećan na području Banjaluke i Gradiške, a građani ih posebno sreću u neposrednoj blizini autobuske i željezničke stanice u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana